Иво Инджов: Обединението на ПП и ДБ се превърна в дефект

В сравнение с предишните избори, когато бяха сами, сумарно сега губят 100 хиляди гласа, казва анализаторът

Новини
14:53 - 03 Април 2023
3026
Иво Инджов: Обединението на ПП и ДБ се превърна в дефект

По-важното, което може да се направи като извод от вота на 2 април, е това, че в сравнение с предишните избори – когато ПП и ДБ бяха сами, двете партии сумарно губят около 100 хиляди гласа. Някак тази комплексна самонадеяност на ПП и ДБ им изигра лоша шега.

Обединението на ПП и ДБ се превърна в дефект. Със сигурност привърженици най-вече на „Демократична България“ не са ги подкрепили, не са били толкова активни, защото считат „Продължаваме промяната“ за лява формация. Друг сериозен проблем при тази коалиция бяха масираните атаки срещу тях от страна на ГЕРБ. Агресивната кампания на ГЕРБ и Борисов бе насочена срещу правителството на Кирил Петков, приписвайки му всякакви грехове, които той не е извършил. Но това чухме както в индивидуалните изяви най-вече на Борисов, така и от други политически партии. И още нещо има съществено. Служебното правителство на

президента Радев също даде своя принос за създаване един негативен образ на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“.

Това обяви пред „ФАКТИ“ политологът Иво Инджов.

„Очакваше се победа за ПП и ДБ на вота на 2 април, много анализатори говориха затова, просто към тези партии имаше очакване. Самите партии ПП и ДБ също говориха за победа, че те ще спечелят и не само с няколко гласа. Знаците, които даваха по време на кампанията, за компромиси, за очакване на правителство, говориха и за кабинет на малцинството, някак не трогнаха хората.

Кампанията на ПП и ДБ бе много позитивна, много миролюбива, а това не е много хубаво в среда като сегашната.

Преди чувахме анти ГЕРБ кампаниите, за разграждане на този корупционен модел, за отвоюване на завладяната държава. Посочваха конкретни виновници в лицето на ГЕРБ и Борисов, събрани с техните сателити. Това го нямаше в кампанията на ПП сега“, добави той.

„Много участници, много плуралистична система, много партии в парламента - това виждаме. Това и става някак дефект на избирателната система. Първо, няма по-висок праг за влизане в парламента – примерно, 5% както е в Германия. Второ, няма бонус за победителя - под формата на гласове, за да може да управлява. Очаквам да има голяма промяна в политическата среда след местните избори есента“, добави той.