Иво Мирчев: ДаБг ще тества партиите дали има път към 3-ия мандат

Ясно ни е, че шансът не е голям, заяви депутатът от ПП-ДБ

Новини
19:18 - 09 Юли 2024
1716
Иво Мирчев: ДаБг ще тества партиите дали има път към 3-ия мандат

„Да, България" ще проучи възможността дали има достатъчно силно антикорупционно желание у останалите партии, за да можем да тръгнем с 10-тина приоритетни точки и с тях да отидем към искане на третия мандат. Това е по-силно от това ПП-ДБ да поиска третия мандат. Това заяви депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев пред Би Ти Ви.

"Ротацията пропадна, защото Пеевски и Борисов не се съгласиха да подменим регулаторите, да проправим пътя на България към Шенген и еврозоната, да довършим съдебната реформа, да изберем нов ВСС и Висш прокурорски съвет и нов Закон за съдебната власт.

Не бяха съгласни, защото така Пеевски губи властта си в съдебната система и службите, затова отидохме на избори. Ако бяхме се съгласили да си поделим регулаторите по 1/3, щяхме да излъжем хората", обясни той.

„Да, България" застава честно пред хората и казва: „Това ни е споразумението от месец февруари. Ние искаме да проверим дали има партии, които са съгласни с точките в него. Дали има шанс след шест пъти избори, да се опитаме да спасим нещата, а не да отидем седми път на избори", подчерта политикът.

"Ние сме изключително последователни във времето и не сме отстъпвали от принципите си и това, което сме обещали на хората на избори. Имали сме трудни решения, които не сме комуникирали правилно, но не сме отстъпили от принципите си. Топва правим и в момента. Ние не казваме, че трябва задължително да има правителство и то с третия мандат. Искаме да проверим има ли наистина воля за антикорупционна реформа", увери Ивайло Мирчев.

"Какво обяви Борисов след изборите – премиерът ще е от ГЕРБ и министрите ще са от ГЕРБ. Ние искахме да чуем от Борисов за пакета реформи, които бяхме предложили на ГЕРБ", припомни той.

"Хората не излиза да гласуват, за да има нови избори, а защото припознават в програмите на политическите партии нещо, което искат да се случи с тях, нещо важно за тяхното бъдеще. Никой не гласува, за да може след месеци пак да сме на избори. Ние изразходвахме милиони за избори. Ние сега ще отидем септември месец за седми път на избори", подчерта политикът.

"Първата стъпка трябва да бъде декларация в рамките на НС, дали е възможно дали политически сили да се обединят около приоритети, които ние ще предложим. На нас ни е ясно, че шансът това да се случи не е голям. Ако искаме още от служебните правителства на Радев от пътя на Копринката, на всички корупционни скандали и изолацията на нашите международни партньори, ще отидем сега на избори.

Всеки път, когато отиваме на нови избори, се приближаваме към президентска република. Ако някой си мисли, че това е някаква панацея, греши много. Винаги, когато в България властта се концентрира в един човек, резултатът е лош и това се видя със служебните правителства на Радев", обобщи Мирчев.