Иво Мирчев: ГЕРБ няма желание за правителство, измива си ръцете с ДБ

Нямаме неустоимо желание да се коалираме с левицата, обясни дясната ръка на Христо Иванов

Новини
11:55 - 17 Октомври 2022
2302
Иво Мирчев: ГЕРБ няма желание за правителство, измива си ръцете с ДБ

Вижда се, че ГЕРБ нито преди, нито сега има партньор във властта, защото не иска да се промени и да се изправи срещу корупционния модел, който създаде. Това заяви Ивайло Мирчев от Демократична България пред бТВ.

„ГЕРБ трябва да бъде държана далеч от изпълнителната власт, както и ДПС. Това е наш ясен ангажимент. Да напуснете ГЕРБ в изпълнителната власт, е като да оставите дете само в сладкарница“. Това каза пред Би Ти Ви Ивайло Мирчев от „Демократична България“.

Относно предложението на ГЕРБ да се състави кабинет с „носеща конструкция“ ГЕРБ-ДБ Мирчев коментира, че партията на Бойко Борисов иска да си измие ръцете с „Демократична България“.

Той коментира, че новото мнозинство ГЕРБ-ДПС-"Възраждане" е отстранило предното правителство и няма желание да състави правителство и в този парламент.

По думите му "ГЕРБ се опитват да си измият ръцете с ДБ, тъй като са разбрали, че е фактор за формиране на правителство".

В България няма осъден министър и главният прокурор Иван Гешев не е самоцел за отстраняване, а целта е да не се появи нов Гешев - обясни исканията на ДБ Мирчев.

Няма вариант, в който ДБ да подкрепи мандат на ГЕРБ, категоричен бе той и добави, че партията на Бойко Борисов "трябва да се държи далеч от изпълнителната власт".

Ивайло Мирчев коментира, че работата с БСП в парламента е трудна и ДБ няма "неустоимо желание да се коалира с левицата, а искат страната да мине зимата и кризите".

По отношение на избора на ДБ за председател на Народното събрание, Мирчев обясни, че ще има събрание на ПГ и дискусия, но мнението е, че "Никола Минчев се е справил добре като председател на НС".

Десислава Атанасова от ГЕРБ отговори. "Спекулации са, че министрите на ГЕРБ са корумпирани", категорична бе тя и даде примери с изграждането на "Северен поток" и изграждането му от други европейски държави.

По отношение на съдебната реформа тя уточни, че ГЕРБ е единствената партия, която е направила съдебна реформа с министър Христо Иванов и главният прокурор е избран по неговите правила.