Избират делегати за избор на нов патриарх

Съборът с гласуването е обявен за 30 юни

Новини
11:58 - 02 Юни 2024
2204
Избират делегати за избор на нов патриарх

Днес във всички епархии на БПЦ трябва да се проведат избори за делегати, които ще избират бъдещия български патриарх по време на събора, насрочен от Св.Синод за 30 юни.

В 15 те епархии, 13 в страната и две зад  граница, епархийските избиратели трябва да определят  кой ще ги представлява на  патриаршеския събор. Проф. Дилян Николчев от Богословския факултет на СУ е единственият хабилитиран преподавател по църковно право в България. В следващите минути ще обясни в интервю на Добринка Добрева какво предвиждат църковните правила в Устава на църквата, приети на последния църковен събор през 2008 година, какви са евентуалните спорни моменти  и как църковната политика би се отразила на нагласите за този важен избор.

Листата с тримата митрополити, които ще участват в патриаршеския избор ще бъде обявена на 20 юни. Св. Синод ще посочи владици, които са навършили 50 години и поне пет години са управлявали епархия. На 30 юни патриаршеските представители, ще трябва да изберат един от тях за български патриарх.