Избират нов шеф на КЕВР най-рано на 12 август

Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова

Новини
13:01 - 22 Юли 2022
1488
Избират нов шеф на КЕВР най-рано на 12 август

"Има съгласие да се отвори процедура за избор на нов председател на КЕВР. Оптималният вариант е тя да приключи на 12 август".

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след свиканата от нея спешна среща на ръководствата на партиите, преговарящи за съставяне на ново правителство. 

„Обсъдихме и възможността и необходимостта парламентът да работи до тогава. Председателите на парламентарни групи ще разговарят с депутатите си, ще търсят съгласие да се гласува отмяна на ваканцията между 1 и 15 август, за да може да се избере председател на КЕВР", обясни Нинова.

„Решението на КС блокира работата на КЕВР. Това означава, че не можем да въведем понятието „енергийна бедност” и да дадем помощи. Така се създава нов проблем около формирането на правителство”, алармира лидерът на БСП. По думите ѝ депутатите искат 4 седмици за избор на нов ръководител на КЕВР.

„Искам среща с ръководствата на парламентарните групи на четирите партии, с които разговаряме за правителство. Би било супер неразумно 4 седмици ние да държим мандата. Не мога да държа мандата безкрайно, въпреки че Конституцията ни дава време - това би било неморално”, каза още Нинова.

Тя призова всички „бързо да се вземат в ръце”, за да сформират нов кабинет. „Допълнително напрежение и хаос е ад. Днес свиквам среща между ръководствата на парламентарните групи на ПП, БСП, ДБ и ИТН”, допълни още Корнелия Нинова.