Изборен парадокс: Който има кандидат-президент, печели топ номерче в бюлетините?

Новини
12:35 - 07 Септември 2021
2863
Изборен парадокс: Който има кандидат-президент, печели топ номерче в бюлетините?

Любопитен, уж дребен детайл, може да се окаже доста важен за предстоящите избори. Партиите, издигнали свой кандидат за президент за вота на 14 ноември, вероятно ще се окажат печеливши, защото ще получат по-първи номерца и за парламентарния вот. За това предупреди адвокатът Петър Славов от ДБ.    

Формациите, които участват със свой кандидат на изборите за президент, ще получат известно преимущество пред останалите по отношение на номерацията, с които са подредени в бюлетината, заключи тъмносиният депутат.

Първоначалните номера (т.е. от 1 до 10 примерно, ако само 10 формации издигнат кандидат-президент), ще бъдат разпределени чрез жребии между, точно тези 10-те партии/коалиции, участващи в изборите за президент. След което те ще могат да ползват същите номера по право  и в изборите за народни представители.

Останалите формации също ще получат своите номера, но в горния пример, те ще са от 11 нататък, което автоматично ги поставя в подредбата в бюлетината след партиите и коалициите, участващи и в изборите за президент, обясни Славов на профила си в социалните мрежи.

Адвокатът е категоричен, че този парадокс може да не изглежда толкова съществен, при очертаващия се вот на една машина и то един след друг, на двата видове избори, всъщност може да се окаже съществен за това, дали даден избирател лесно ще може да открие своята формация още на първата "страница"  на машината и след това и на някоя от следващите страници в електронната бюлетина и особено, ако на първа страница тя въобще липсва (тъй като не участва в изборите за президент).

Разбира се това едва ли трябва да е причина някой да бъде принуден да издигне кандидат за "Дондуков"2, само за да е по-напред в бюлетината, отбелязаха иронично политици, забелязали дребния процедурен детайл.