Изборният ден – с час по-дълъг

Връщаме часовника с 60 минути назад в 04:00 ч. на 27 октомври

Новини
13:07 - 22 Октомври 2019
4273
Изборният ден – с час по-дълъг

Точно преди местните избори българите ще имаме възможност да поспим с един час повече. Причината е, че в 04:00 ч. (на 27 октомври) страната ни ще се върне към астрономическото часово време, т.е. часовниците ще се върнат с 1 час назад.

Това означава и че денят, в който се провежда местният вот, ще бъде с един час по-дълъг.

Лятното часово време в България за първи път е въведено на 1 април 1979 г. Смяната на часовото време би трябвало да приключи веднъж завинаги през 2021 г.

За това се споразумяха последно ресорните комисии в Европарламента тази година след като така и не се стигна до окончателно синхронизиране на различните позиции на страните-членки по този въпрос.

Всички държави, които искат да адаптират в законодателството си по-масовото сред европейските страни решение за оставане в летния часови пояс, ще спрат да сменят стрелките на часовниците си от март 2021 г. До 1 април догодина държавите в общността трябва да съобщят на ЕК в кой часови пояс избират да бъдат занапред. Предвижда се дотогава да приключи съгласуването между съседните държави, обявили предварително, че желаят да останат в един и същи часови пояс.