Избрани филми от Кан на Синелибри 2021

Ленти на Нани Морети, Илдико Енеди, Франсоа Озон са сред акцентите в афиша

Култура
08:39 - 21 Юли 2021
604
Избрани филми от Кан на Синелибри 2021

Част от филмите в програмата на току-що приключилия 74-ти кинофестивал в Кан ще имат своята българска премиера в рамките на кино-литературния фестивал Синелибри 2021, съобщиха организаторите.

Тази година близо 70 % от лентите, включени в основната селекция на мащабното събитие на Френската ривиера, са създадени въз основа на литературни произведения – ясен знак, че в кризисни периоди изкуството се обръща към съдържанието и неговото качество, коментират те, цитира „Монитор”.

Предстоящото седмо издание на Синелибри ще се състои между 9 и 31 октомври в София и още седем града в страната под мотото „Божествена комедия“ по случай 700-годишнината от смъртта на Данте Алигиери.

Кино-литературната програма, която екипът на фестивала ще предложи на вярната си публика, е изключително впечатляваща и любопитна. Сред филмовите продукции, договорени в Кан, е дългоочакванaта драматична комедия на италианеца Нани Морети „Три етажа“ по бестселъра на Ешкол Нево.

Израелският писател вече е добре познат в България именно благодарение на тази своя творба, която представлява блестящ експеримент с романа като жанр, но и с опитите на едно разнолико общество да открие своята идентичност. Трите етажа от заглавието кореспондират с три самостоятелни изповеди – метафора на основните етапи в теорията за личностното развитие на Зигмунд Фройд.

Друго значимо заглавие е „Историята на жена ми“ на Илдико Енеди, адаптация по едноименния роман на Милан Фющ, смятан за връх в неговото творчество. Унгарската режисьорка нашумя с филма си „За тялото и душата“ (2017), който бе удостоен със „Златна мечка" на кинофестивала в Берлин, беше и номиниран за „Оскар“ за най-добър чуждоезичен филм.

Трескаво очакване буди провокативната френско-холандска биографична история „Бенедета“ на режисьора Пол Верховен, адаптация по книгата на Джудит Браун „Неприлични действия: животът на монахиня лесбийка в ренесансова Италия“. Режисьорът на „Тя“, „Черната книга“ и „Първичен инстинкт“ не изневерява на инстинкта си да обърква критиката и да скандализира широката публика.

Ще имаме удоволствието да видим „Карай колата ми“ на японския режисьор Рюсуке Хамагучи. Филмът заслужено се нареди сред фаворитите на журито в Кан и спечели наградата за най-добър сценарий, а последният е вдъхновен от разказ на Харуки Мураками.

Ще се насладим и на филма Le Quai de Ouistreham („Между два свята“) на известния френски писател, сценарист и режисьор Еманюел Карер с Жулиет Бинош в главната роля.

Няма да останат разочаровани ценителите на стилистиката на Франсоа Озон, чийто нов филм „Всичко мина добре“ също ще бъде сред акцентите на Синелибри 2021. Главната роля в тази драма по действителен случай е поверена на очарователната звезда на френското кино Софи Марсо.

Партнират й достолепните Шарлот Рамплинг и Хана Шигула.

Очаква се кино-литературните премиери през октомври да бъдат посетени от множество специални гости: режисьори, сценаристи, писатели, актьори, истински светила на европейската филмова и литературна сцена.

И тази година форматът на Синелибри ще бъде съобразен със здравната обстановка през есента. Предстои да бъдат обявени официалната визия и видеото на фестивала, върху които работи художничката Мария Налбантова.