Избягвайте лекарства срещу диария и повръщане при COVID

Забавянето на работата на червата може да доведе до непълно отстраняване на инфекцията

Здраве
12:21 - 13 Януари 2021
2519
Избягвайте лекарства срещу диария и повръщане при COVID

Американски специалист по инфекциозни болести препоръча да не се използват лекарства против диария, повръщане и отичане на лигавицата за премахване на симптоми на COVID-19, съобщиха ТАСС и БТА.

Д-р Джошуа Шафцин, който е директор на отделението по контрол и профилактика на инфекциозните болести в детската болница в Синсинати подчерта, че повръщането и диарията, които са сред симптомите на COVID-19, показват, че стомашно-чревният тракт е в процес на изхвърляне на бактериите и "по-добре да не се опитваме да му пречим".

"Забавянето на работата на червата може да доведе до непълно отстраняване на инфекцията и премахване на възпалението", обясни той.

Съдържащият се в противодиарийните лекарства лоперамид нарушава естествения процес на изхвърляне на заразата от организма.

За да се почувстват по-добре, на повечето пациенти е достатъчно само да пият повече вода и да дадат на организма време сам да се пребори с инфекцията".

Шафцин подчерта също, че деконгестивните препарати (против оток на лигавицата) също не са препоръчителни при COVID-19. Инхалаторите са особено нежелани за хората, които не страдат от астма. В тях се съдържа фенилефрин, който може да навреди на здравето на пациенти със сърдечносъдови проблеми. И двете вещества трябва да се приемат само след консултация със специалист.