Издъхна барабанистът на Майлс Дейвис - Джими Коб

Музикантът бе последният жив член на първия секстет на великия джазмен

Новини
11:03 - 26 Май 2020
1621
Издъхна барабанистът на Майлс Дейвис - Джими Коб

Джаз барабанистът Джими Коб, свирил за покойната легенда Майлс Дейвис, почина на 91-годишна възраст, след като изгуби битката си рака на белия дроб, съобщават Асошиейтед прес и Контактмюзик, позовавайки се на съпругата му.

Музикантът беше последният останал жив член на първия секстет на легендарния джазмен Майлс Дейвис. Едва 30-годишен, Коб свири на барабани за знаковия албум "Kind of Blue" от 1959 г. на Дейвис.

Съпругата на Джими Коб, чието пълно име е Уилбър Джеймс Коб, е съобщила, че той е изгубил битката си с рака в неделя и е починал в дома им в Манхатън, Ню Йорк, предава БТА.

Освен с Майлс Дейвис, който почина от пневмония на 65-годишна възраст през 1991 г., Джими Коб е свирил с музикални величия като Били Холидей, Дайна Уошингтън, Пърл Бейли, Дизи Гилеспи, Сара Вон и много други.

Джими Коб се бори с болестта през последните две години. По-рано през тази година дъщеря му Серина лансира кампания за набиране на средства в GoFundMe за холистично лечение, сумата в която достигна 100 000 долара, припомня Контактмюзик.