Издаването на направления за PCR-тестове вероятно няма да започне от 1-ви ноември

Новини
16:55 - 22 Октомври 2020
2084
Издаването на направления за PCR-тестове вероятно няма да започне от 1-ви ноември

Доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, изрази съмнение, че от 1-ви ноември джипитата ще могат да започнат да издават направленията за PCR тестовете.

Причината е в настояването на личните лекари това да става по електронен път, нещо, което все още не е готово да стартира.

„Ако направлението е на хартия, това означава всички хора да се струпат в нашите коридори и вместо да създаваме противоепидемична обстановка, ще се получи обратното“, посочи доц. Киров пред БНР.

Той подчерта още: „Опитваме се да правим рационални неща, без да вдигаме излишен шум, за да не създаваме паника сред хората. Затова трябва, първо, да се мисли и след това да се обявява каквото и да е, след като е преценено много добре“.

В предаването „Нещо повече“ доц. Любомир Киров допълни: „Носенето на маска на открито няма никаква медицинска логика. В закритите обществени места трябва да се носят. И контролът да бъде много сериозен… Като граждани трябва да направим това, което зависи от нас и то не е толкова много. Да си сложим маска на закрито обществено място“.

По думите му има необходимост да се помисли какво се случва и при личните лекари.

„Има много заразени сред нашите колеги. Нека приемем вече, че първата линия е абстрактно понятие. Всички вече са на първа линия. Всеки трябва да направи, каквото може, включително и българските граждани, за да може това, което се случва, да се ограничи“.