Издават нови лични карти. Задължителна ли е смяната им?

Новини
13:22 - 19 Юни 2024
384386
Издават нови лични карти. Задължителна ли е смяната им?

Звената "Български документи за самоличност" (БДС) издават от 17 юни лични карти от ново поколение. Целта на въведения нов образец на лична карта е да се повиши сигурността на документа. Освен изображението, той съдържа електронен носител на информация, със записани биометрични данни - два пръстови отпечатъка и снимка.

Още за предимствата му научаваме от началника на сектор "Български документи за самоличност" в Областната дирекция на МВР във Видин Румен Младенов:

"От 17 юни тази година Дирекция "Български документи за самоличност" въвежда нов образец на българската лична карта, като целта е да се повиши сигурността на документа. Освен изображението, той ще съдържа електронен носител на информация, със записани биометрични данни, два пръстови отпечатъка, и снимка. направена е и промяна и в номерата на личната карта - в деветте позиции ще има две главни букви на латиница и седем цифри."

Смяната на личния документ не е задължителна и всеки гражданин може да се възползва от услугата при изтичането на срока на валидност, обясни още Румен Младенов. 

"Във връзка с издаването на новите лични карти, първата лична карта, която е безплатна на лице от 14 до 16 години е за срок 4 години. Ако през този срок се наложи лицето да си подмени личната карта от 14 до 18 години, тя е пак за срок от 4 години, като таксата е 13 лева. За лицата на възраст от 18 до 70 години валидността на личната карта е 10 години."

Обслужването на гражданите на гишетата в сектор БДС се извършва спокойно, не се наблюдава наплив от желаещи да си извадят нови лични документи. Такъв е възможно да има през август, когато са отпуските на работещите в чужбина, припомниха служители.