Издирват моряк, паднал зад борда в Дунав

Инцидентът е станал вчера, заради лошото време и силния вятър

Новини
22:24 - 24 Януари 2023
2256
Издирват моряк, паднал зад борда в Дунав

"Гранична полиция" и рибари издирват 70-годишен моряк, паднал зад борда във водите на Дунав край Русе. Инцидентът е станал вчера по обяд при лошо време и силен вятър. Eкипажът на плавателния съд е разчиствал терен за бъдещо залесяване, съобщи БНТ.

Издирваният е бил капитан на кораб, собственост на русенска фирма, която се занимава с дърводобив по островите. Той е с над 20-годишен опит във фирмата. Не е ясно обаче дали по време на инцидента и бил със спасителна жилетка.

От фирмата отказаха коментар с обяснението, че се води разследване.

"По предварителна информация при маневриране, големи чукани, които са характерни за такова ниво на реката се заклинват в перата на кораба, той губи управление. Екипажът от капитан и моряк слизат в лодка и правят опити да освободят перата, тоест механизма, който управлява кораба. Времето е много лошо, вълните са високи и при една такава вълна, удря лодката в кораба и капитана пада зад борда. Не е било възможно да бъде открит", заяви кап. Иван Жеков - директор на "Речен надзор" - Русе към "Морска администрация".

"По принцип познава работата, но вероятно малко се е предоверил на своите възможности и не се е съобразил с лошото време", заяви кап. Иван Жеков.