Изгонените руснаци стояли зад взрив във военния завод „Арсенал“

Новини
21:18 - 23 Септември 2020
9739
Изгонените руснаци стояли зад взрив във военния завод „Арсенал“

Изгонените от България руски дипломати Сергей Николашин и Вадим Биков са били заподозрени от родните служби за сигурност в съпричастност към производствена авария, довела до взрив в един от цеховете на военния завод „Арсенал“.

Според източник на Lupa.bg от Външно министерство, Вадим Биков и Сергей Николашин били заподозрени, че са замесени в инцидент с много ранени, случил се на 11 март т.г. в цех 130 на оръжейния завод „Арсенал“ в град Мъглиж. Тогава взрив, избухнал в 9 сутринта в склада за капсул детонаторите рани шестима работници и нанесе значителни материални щети. Непосредствено след инцидента от ръководството на завода коментираха, че взривът е възникнал самопроизволно.

Засега не е известно каква точно е била ролята на Николашин и Биков в този инцидент, но имало обосновани предположения да се смята, че взрива е бил дело на саботаж, а не на производствена авария.

Според данните на ДАНС, Николашин и Биков, които са заместник търговски представители в Руското посолство, събирали секретна информация за новите бойни самолети F-16, които трябва да бъдат доставени на България от американската компания „Локхийд“. Дипломатите се интересували и от информация, свързана с бъдещата покупка на бойни дронове.