Изгориха чучела на двама гейове и дете в Хърватия

Това стана само две седмици, след като Върховният съд в страната реши, че еднополовите двойки трябва да могат да отглеждат деца

Новини
15:19 - 24 Февруари 2020
1677
Изгориха чучела на двама гейове и дете в Хърватия

Карнавал в Хърватия предизвика възмущение в понеделник, предаде АФП, след като участниците изгориха чучела на двойка гейове и дете, седмици след като съдът предостави на еднополовите двойки право да приемат деца.

Огромни кукли, изобразяващи двама мъже, които се целуват и държат малка кукла, наподобяваща дете, бяха запалени пред тълпа от няколкостотин души по време на карнавал в южния град Имотски в неделя.

Това стана само две седмици, след като върховният съд в Хърватия реши, че еднополовите двойки трябва да могат да отглеждат деца, проблем, който предизвика разгорещен дебат в непоколебимата католическа страна.

В понеделник Rainbow Families, асоциация на еднополовите родители, заяви, че ще подаде жалба срещу събитието, като го нарече "публично подстрекателство към омраза и насилие".

"Ужасяващите сцени от Имотски не могат по никакъв начин да бъдат оправдани от карнавалната традиция", заяви лидерът на групата Даниел Мартинович.

Президентът Зоран Миланович заклейми изгарянето на чучелата в публикация във Фейсбук като "тъжен, нечовешки и напълно неприемлив акт под прикритието на карнавални тържества".

Той призова за публично извинение и призова за проучване на събитието.

Организаторите на карнавала в малкия град обаче защитиха инцидента като почитане на традиционните ценности.

"Ние оставаме консервативни, придържаме се към традицията. Дете трябва да се даде на майка", каза един от организаторите на карнавала Миливой Джука пред местните медии.

Изгарянето не е първото по рода си в балканската страна.

През 2018 г. групите за правата на гейовете и родителите подадоха жалба заради публичното изгаряне на първата детска книга в Хърватия за еднополови семейства, което също се случи на карнавал.

Прокурорите отхвърлиха жалбата, аргументирайки, че това е "народен обичай (по) несериозен повод".

Докато католическата църква играе влиятелна роля в Хърватия, в държавата-членка на ЕС се наблюдава постепенна либерализация на правата на гейовете през последните години.

Гей бракът не е легален, но еднополовите двойки могат да се регистрират като „партньори в живота“ от 2014 г., статус, който носи същите права като тези на хетеросексуалните брачни двойки, освен когато става въпрос за осиновяване.

И все пак все още има активна съпротива и протести, организирани от религиозни групи по редица въпроси от еднополовата приемна грижа до правата на аборт.