Изграждат нов квартал за циганите в Пещера

На територията на града няма ромска престъпност, хвали се кметът

Новини
14:32 - 19 Април 2019
6131
Изграждат нов квартал за циганите в Пещера

В Пещера се изгражда изцяло нов квартал, в който ромите могат да построят законно нови жилища, казва пред Радио „Фокус” кметът на Община Пещера Николай Зайчев. Той обясни, че на територията на Пещера има два ромски квартала – „Луковица“ и „Пирин“.

„Не смятам, че имаме някакви проблеми с този етнос. И тук има незаконно построени жилища, но прокарваме политика, която е по-различна. Заедно с фондация „Тръст за социална алтернатива“ - сдружение с нестопанска цел под шапката на фондация „Америка за България“, успяхме да заделим средства и съответно да се опитаме да изградим изцяло нов жилищен квартал на територия от 31 дка, закупен от „Тръст за социална алтернатива“. Създадохме интересна формула за закупуване на терени от живеещите в квартала, за да могат законно да построят нови жилища. В момента сме в процедура на ПУП на мястото от 31 дка“, уточни Николай Зайчев.

Кметът допълни, че след това предстои да се купят съответните терени, на които могат да бъдат построени около 60-70 къщи с предварително одобрени архитектурни проекти.

Николай Зайчев обясни, че подобна политика се практикува в три общини в България, една от които е Пещера. Във връзка с различни инвестиции на територията на общината са съборени около 16 незаконно построени къщи, като е създаден фонд за наемни отношения, който е подпомогнал ромите, живеещи в съборените незаконни постройки. „По този начин успяхме да преодолеем всички проблеми с живеещите в съборените къщи, след което започнахме и тази процедура за изграждането на нов квартал. Иновативно решение, което може да бъде приложено и в други общини“, каза още кметът.

Николай Зайчев подчерта, че на територията на Пещера няма циганска престъпност. Изградено е видеонаблюдение, което обхваща и двата цигански квартала.