Изключената Елена разяри ДСБ, нарече Костов "брюкселско зеле"

Евгений Дайнов разлюти скандала, нарече тъмносините отцепници путинисти и антидемократи 

Новини
16:20 - 08 Февруари 2023
9434
Изключената Елена разяри ДСБ, нарече Костов "брюкселско зеле"

Люти разправии в ДСБ изправиха един срещу друг доскорошни съмишленици и съпартийци. Скандалът тръгна с коментар на изключената от редиците на тъмносините кандидатка за лидер на мястото на ген. Атанасов Елена Спасова. Малко преди интервюто на Иван Костов в неделя, вече бившата шефка на ДСБ „Лозенец” взриви бившите си колеги, като обясни, че няма желание да го слуша, защото отдавна звучал като "брюкселско зеле".  

Естествено, думите й разяриха костовистите. И реакцията не закъсня – Спасова бе наречена другарка, путинистка и антиваксърка, която твърде дълго е търпяна в ДСБ въпреки подривната дейност дълго време в партията, докато бе на поста шеф на ДСБ "Лозенец".

„Тя беше председател на организацията ни в район „Лозенец“. Централен софийски район с много членове, които не са нейна заслуга, държа да отбележа. Записва се в ДСБ след оттеглянето на Иван Костов. Този факт говори много сам по себе си. Тази госпожа е антиваксър и путинист. Все си мисля, че ръководството на ДСБ много време я търпя, още повече тя съзнателно работеше срещу партията по време на предизборни кампании.

Вчера тази госпожа нарече Иван Костов „брюкселско зеле“. Нямах намерение отново да отделям от времето си на въпросната госпожа, обаче признавам, коментарът й ме вбеси. Откъде изобщо има самочувствието да коментира политик от ранга на Костов. Още повече дори не го познава. Сега нали разбирате, че съвсем правилно е изключена. Даже този акт се забави във времето. Дълго я понасяха. И нея и групичката около нея. В ДСБ няма разпад, няма цепене и разцепване. Членовете и симпатизантите не заслужават дори и минута повече да съжителстват с подобни неудачници.

И всъщност не трябва да я наричам госпожа, а другарка! Тази другарка не осъзнава, че е замръзнала някъде в далечното минало и се радвам, че вече не е част от демократичната общност.”, удари по Спасова Светла Добрева от ДСБ.

Всъщност, след острия си коментар, Спасова го посмекчи с хвалби за Командира, но явно това не оправи нещата. 

"Иначе изпитвам огромно отношение към това, което направи и което постигна. Най-малкото да напуснеш пръв среща със  Строуб Талбот е мъжество, което сега никой не притежава. Никой! Оставам с огромно уважение към държавника, но сега гледам напред.

Аз съм човек на бъдещето, имам какво да дам все още и не се обръщам назад. Защото, както казваше Иван Костов: „Ако твърде много гледаш в огледалото за обратно виждане, ще катастрофираш.”, завършва с цитат Спасова.

Естествено, дръзката Спасова не отмина с мълчание нападките.  

Елена пък удари бившата си съпартийка по линия верни на казионната политика.

Ето ответният удар на бившата тъмносиня:

Питате ме дали да гласувате за ДСБ? Преценете от шота по-долу. Гласът ви ще отиде за политиките описани в текста.

Защото на г-жата ѝ се плаща да помага в изготвянето на тези политики. За такова изготвяне на политики ще отидат и 11-те лв партийна субсидия, която струва вашият глас. Тези 11 лв. ще осигурят на г-жата заплата и топъл офис на пъпа на столицата.

И да знаете, че г-жата се навърта край ДСБ само ако има субсидия. В останалото време предпочита да е безработна. Затова, дайте да дадем. Гласувайте за ДСБ.

Спасова уточни и че е ваксинирана по имунизационния календар и не е антиваксър.

След скандала обаче, масло в огъня наля проф. Евгений Дайнов, който отсече, че напусналите ДСБ са путинисти и антиваксъри.

Още навремето, когато заради Атанас Атанасов партията напуснаха Цецка Бачкова и кръгът около нея, Дайнов заяни, че партията не напускат дейните и конструктивните, а хора, които не са наясно с какво се борят. Спасова коментира изказването на политолога, че всъщност всички десебари са си по местата.
Извървял е пътя от важността на спазването на правилата и върховенството на закона, до "или си с нас, или си против нас".

Пълен кръг бих казала, предвид, че дядо ми с диплома от Тулуза трябваше да бърка вар по строежите на соца, а Дайнов през 70-те можеше да отскача до Оксфорд и обратно на очни. Навремето плащаше Москва, сега е ЕС. Шерше ла субсидия, обобщава Спасова.

Миналата година през ноември, ДСБ се раздели с ред кадри. Партията, оглавена от ген. Атанас Атанасов, изключи районен председател, а други петима напуснаха.

Първата изключена бе председателката на „Лозенец” Елена Спасова – навръх 10 ноември заради уронване на престижа на ДСБ. След Спасова партията напусна и Цецка Бачкова, която бе основен съперник на ген. Атанасов за лидерското място. "Днес взех трудното решение да не бъда повече безмълвен съучастник в превръщането на ДСБ в маргинализиран придатък и удобна патерица на по-амбициозни политически сили, за жалост дори неотговарящи на идеологията и принципите, зад които аз твърдо още стоя", обясни накратко мотивите си тя.

След Бачкова и Спасова партията напуснаха още Жени Шиер, Иван Димитров - бивш ръководител на вътрешния арбитраж и Емил Димитров.