Изкуственият интелект - най-големият балон на всички времена

Това ще бъде една от най-големите инвестиционни теми през следващите няколко години

Новини
13:39 - 17 Юли 2023
2382
Изкуственият интелект - най-големият балон на всички времена

Изкуственият интелект ще бъде най-големият балон на всички времена. Това твърди изпълнителния директор на компания за изкуствен интелект, наречена Stability AI.

Говорейки с анализатори на UBS по време на разговор миналата седмица, изпълнителният директор на Stability AI Емад Мостак. "Смятам, че това ще бъде най-големият балон на всички времена". По думите му все още е на много ранен етап изкуственият интелект е все още в ранния етап на развитие, за да бъде приет в индустрии като банкирането например, пише CNBC.

Stability AI е компанията зад Stable Diffusion,която е сред по-популярни генеративни инструменти за изкуствен интелект, освен OpenAI.

Stable Diffusion предлага на потребителите да генерират фотореалистични изображения посредством въвеждане на текст.

Приложението има над милион потребители и е събрал над 100 милиона долара от инвеститори.

Изкуственият интелект съществува не от скоро, а общата му характеристика е онлайн сърфирането, социалните платформи и др. Освен потребителските приложения, технологията се използва в медицината, транспорта, роботиката, науката, образованието, финансите и редица други индустрии.

Генеративният изкуствен интелект обаче е нова форма, която пленява въображението на много академици и дори ученици със способността си да създава визуално съдържание от нулата в отговор на подкани от потребителите, като използва огромни количества данни.

Такива инструменти са популярния чат бот ChatGPT на американската технологична фирма OpenAI, както и Google Bard и Microsoft Bing Chat, и Dall-E, Stable Diffusion и Midjourney.

Според Мостак общият размер на необходимите инвестиции в изкуствен интелект вероятно ще бъде $1 трилион, "защото е по-важен от 5G като инфраструктура за знания".

Това ще бъде една от най-големите инвестиционни теми през следващите няколко години, заяви още той.