Изложба в парламента показа огнената трагедия в Ямболско

Депутатите имаха възможност от „първо“ лице да видят мащаба на бедствието

Новини
20:43 - 01 Август 2024
929
Изложба в парламента показа огнената трагедия в Ямболско

Драмата с опожарените преди повече от седмица ямболски села Воден, Крайново и Горска поляна стигна и до Народното събрание.

Депутатите имаха възможност от „първо“ лице да видят мащаба на трагедията, благодарение на откритата днес по обяд изложба на фоторепортера Светломир Стоянов, чийто снимки читателите ни многократно са виждали на сайта ни.

Фотографиите говорят много повече от думите, каза при откриването на изложбата Ангел Славчев от „Възраждане“. Те показват изгорели сгради и развалини след пожара на територията на трите засегнати села.

След пожара останаха многобройни изгорели къщи и разбити съдби,

описа трагедията колегата му Никола Димитров, който е бил на терен в селата в засегнатия район от първия ден на огнената стихия. За хората там, по думите му, къщата е почти всичко, било е изключително трудно на полицията да изведе жителите от домовете им, защото те са казвали, че,

ако им изгори къщата, приключва и животът им.

Часове след като огнената стихия унищожи десетки домове в ямболските села фотографи са документирали трагедията, а срещите с местните хора запечатват завинаги болката им.

Особено драматична е историята на бай Иван Мазнев от село Воден – европейски шампион по колоездене отпреди десетилетия.

Огънят унищожава не само родния му дом, но и петте му велосипеда.

Изгарят документи, спомени, лекарства,

стотици литри вино. Но бай Иван има особен сантимент към колелетата.

Затова колеги фоторепортери обмислят да отделят лични средства и да зарадват ямболския дядо с ново колело. Точно в този момент услужлив приятел се притичва на помощ – почти ново колело събира прах в мазето, да го взимат и да го карат в Ямбол.

Така и става.

Може да е без дом и да живее във фургон, но бай Иван поне ще има велосипед.

А благодарение на фотоизложбата депутати имаха възможност да обменят идеи как може да се помогне на пострадалите... Е, поне трийсетината, които благоволиха да почетат откриването на изложбата.

СНИМКИ: Авторът, Светломир Стоянов