Изложбата „Деца (Не) като другите“ бе открита в Народното събрание

Новини
14:30 - 25 Януари 2023
1932
Изложбата „Деца (Не) като другите“ бе открита в Народното събрание

Изложбата „Деца (Не) като другите“ бе открита днес в Народното събрание. Фотографиите показват деца с различни здравословни проблеми.

Инициатор на изложбата е фотографът Анна Йончева, която е автор на част от снимките и от години се е посветила на каузата да запознава обществото с живота на децата с увреждания. Пред БТА тя каза, че целта фотографиите да бъдат показани в парламента е да се насочи вниманието към онези деца, които заради здравословното си състояние се нуждаят от прием на т.нар. медицински (ентерални) храни. Тя отбеляза, че тези храни са скъпи, като семействата са принудени да разчитат на дарения. Има случаи, които водят до смърт поради липсата на такава храна, посочи Йончева. Затова семействата апелират медицинските храни да се поемат от държавата.

Аделина Банакиева, която също от години апелира за безплатни ентерални храни, даде пример, че

храненето на едно от децата в изложбата - Таня, която е с интестиална дисплазия, възлиза над 6000 лв. на месец.

Тя подчерта, че сумата е без консумативите. Банакиева каза още, че са водени нееднократни разговори с институциите, но все още няма постигнат резултат.

Депутатът от парламентарната група на „Демократична България“ Кремена Кунева посочи, че с изложбата се дава ясен знак към изпълнителната власт, че семействата на деца, които се нуждаят от медицинска храна, очакват необходимото решение. Тя отбеляза, че е получила отговор от Министерството на здравеопазването, че са изпълнени всички действия от тяхна страна, като се очаква проблемът да бъде решен на ниво Национална здравноосигурителна каса (НЗОК). Председателят на Комисията по здравеопазването и депутат от парламентарната група на „Продължаваме Промяната“ Антон Тонев посочи, че средствата за медицинските храни трябва да се предвидят в разходната част на касата.

Снимки: Светломир Стоянов

Да подкрепи каузата днес в парламента дойде и Катя - майката на 15-годишния Анди, който е с умствено изоставане. Тя разказа, че „Деца (не) като другите“ успява да покаже положителната страна на децата със специални потребности. Катя отбеляза, че Анна Йончева и Ваня Тодорова организират събития за деца с увреждания, което дава възможност на семействата да общуват помежду си. Майката на Анди разказа, че въпреки трудностите нейният син се чувства щастлив при такива събирания. 

Представянето на изложбата „Деца (Не) като другите“ в парламента е подкрепено от сдружение „Общност Мостове“ и Национална мрежа за децата.