Измама! Това не е студентът от Хага, а пребит от ултраси

Снимката, обиколила социалните мрежи, е фалшива и не е на Евгени Марчев

Новини
14:18 - 18 Юли 2020
6601
Измама! Това не е студентът от Хага, а пребит от ултраси

Снимката на пребито момче, която обикаля фейсбук и някои медии от няколко дни с твърдението, че е на студента от Хага Евгени Марчев, който стана жертва на полицейско насилие, всъщност се оказа на пребития преди 5 години от футболни фенове 16-годишен Румен Койчев. Това разкри сайтът tribune.bg.

Няколко дни снимката обикаляше Фейсбук, като се твърдеш беше заливан със снимка на пребито момче, за което се твърдеше, че е в изключително тежко състояние и според някои публикации – дори мъртво, след побой от полицаи.

Родителите на студента не слизаха от ТВ екрана и обясняваха, че синът им е в неврохирургията на „Пирогов“ с тежко комоцио, множество кръвонасядания, охлузвания и след три припадъка. Момчето било пребито, без да е проявило агресия спрямо униформените, твърди бащата. Освен това цяла нощ не му била оказана медицинска помощ, въпреки че майка му, която е хирург - д-р Димитрова, е установила лично тежкото му състояние.

Освен телевизионните разкази на родителите, Фейсбук и медии бяха заливани със снимката на младежа – и нито родителите, нито репортерите не уточниха, че кадърът не е на сина им.