Изненада: Готвят ли ИТН Саша Безуханова за премиер?

Новини
08:15 - 22 Април 2021
13066
Изненада: Готвят ли ИТН Саша Безуханова за премиер?

Бизнесдамата Саша Безуханова може да бъде издигната от ИТН на Слави Трифонов за премиер на кабинет с техния мандат. Тази информация упорито обикаля публичното пространство от снощи. Твърди се, че днес, на тайна среща, трите формации - “Има такъв народ”, “Демократична България” и “Изправи се! Мутри вън”, ще обсъждат дали партията на Трифонов да реализира проучвателния втори мандат. 

Безуханова е една от най-известните бизнесдами в България и дългогодишен шеф в ”Хюлет-Пакард”.

“От вас научвам. Не зная как да квалифицирам това - като слух, като провокация... Бих ви посъветвала да не участвате в интрига. Никой не е разговарял с мен и това не е нещо, върху което ще разсъждавам. Не знам откъде имате тази информация. Би ми било любопитно да науча”, заявила е снощи Безуханова пред "Труд".

Твърди се, че идеята е все пак да се състави кабинет, макар и за кратко, след като социолози и политолози предрекоха срив на ИТН, ако дори не опита да направи правителство. 

Все още оптимизмът на част от депутатите, че нови правила за Изборния кодекс могат да се приемат в рамките на две седмици, не се е изпарил. От ГЕРБ обаче са категорични, че започне ли ремонт на Изборния кодекс, той никога не приключва в съкратени срокове.

Това е причината да се мисли за съставяне на краткосрочно правителство. От “Има такъв народ” обаче имали притеснения, че може да останат като заложници, ако не им бъде гласувана оставката.

Всъщност тройката партии вече неведнъж обявиха, че са готови да управляват заедно - “Има такъв народ”, “Демократична България” и “Изправи се! Мутри вън”, имат общо 92-ма депутати.

Те декларираха, че не желаят подкрепа нито от БСП, нито от ДПС, нито от ГЕРБ. Има процедурни хватки, с които правителство на малцинството може да бъде гласувано в пленарна зала без подкрепа, защото се иска обикновено мнозинство. Въпросът е какво се случва с подобно правителство след това, коментираха юристи.

От партията на Трифонов обаче все още няма ясен знак дали въобще ще правят кабинет с техния мандат. 

От парламентарната трибуна Тошко Йорданов заяви следното: “Дали ние ще направим кабинет или не? Първо ще видим какво ще направят ГЕРБ.

След това процедурата ще дойде при нас. Ако отидем на трети мандат, този, който го вземе, хубаво да си помисли какво ще направи, защото средната част на залата може да го подкрепи, а това означава коалиция с тези, които трябва да бъдат поставени в дъното на политическия живот. За ГЕРБ говоря”. По думите му в парламента няма формация, която да иска да се допре до ГЕРБ, защото “всеки извън ГЕРБ трябва да знае, че ако гласува нещо с ГЕРБ, ще е предател към българското общество”.

Думите му бяха изтълкувани като намек, че ще върнат мандата. Това обаче би означавало избори по старите правила, каквито нито една от партиите на протеста не иска.

Безуханова има платформа за демократично развитие на България
Саша Безуханова е българска бизнесдама и общественичка, почетен консул на Люксембург в България.

Тя е инициатор и основател на гражданската платформа за дебат и общо действие MoveBG (“България може”), която работи за устойчивото и демократично развитие на България.

Преди да се посвети на тази общественополезна кауза, тя има 20-годишна управленска кариера в Hewlett Packard (HP), където заема различни ръководни позиции.

Последно е директор направление “Публична администрация и образование” за световните развиващи се пазари, а преди това ръководи дейността на компанията в направление “Публичен сектор” за Централна и Източна Европа.