Изненада: Христо Иванов сменя курса, топи ледовете с ГЕРБ

Лидерът на ДБ договоря с партията на Борисов как да сглобят eвроатлантически кабинет

Новини
15:30 - 01 Ноември 2022
6425
Изненада: Христо Иванов сменя курса, топи ледовете с ГЕРБ

Изправени в тежка ситуация пред пореден политически провал и невъзможност за съставяне на кабинет заради опасалите партиите "червени линии", ДБ пробвали отчаян ход – вариант за правителство с подкрепата на ГЕРБ.

Лидерът на ДБ Христо Иванов, който бе и правосъден министър във втория кабинет на ГЕРБ, в момента чупи ледовете с партията на Борисов за евентуално евроатлантическо управление, научи Lupa.bg. от запознати със завоя в патовата ситуация. Топлата връзка в случая бил Томислав Дончев, който открай време си има приказка с десните.   

Дали Иванов води битки за някакъв вид подкрепа при втория мандат, или гледа по-надалеч – в случай че президентът Румен Радев даде третия шанс тъкмо на ДБ, а не на БСП или „Български възход”, ако вторият с ПП се провали, още не е ясно. Междувременно стана ясно, че самият Бойко Борисов няма да оглави проектокабинета на партията- победителка.  

Явно обаче бившият правосъден министър вече не е на крайните позиции, от които не отстъпваше  доскоро – в никакъв случай комбинации с ГЕРБ. 

В последните си знакови коментари, бившият лидер на ДСБ Радан Кънев също даде сигнали в тази посока – че евентуално може да се говори за общо управление с ГЕРБ, но без ДПС.

"ПП и ДБ заедно имаме повече сила от ГЕРБ. Имаме пълното ила от ГЕРБ. Имаме пълното основание да поискаме да доминираме следващо проевропейско управление и да го реализираме с втория или третия мандат. И да поставим ясно условие за разтуряне на блока ГЕРБ+ДПС като първа стъпка към каквито и да било следващи разговори.

Тогава изборът е на ГЕРБ", написа Кънев.

По-назад във времето, Христо Иванов бе категоричен, че ДБ не само няма да подкрепи ГЕРБ за техен кабинет с първия мандат, но и че няма да разговарят с „контактьорите” Росен Плевнелиев и Соломон Паси, защото партията на Борисов не желае да се реформира.

От няколко дни обаче тонът е сменен и явно има отворена врата ако не за подкрепа на правителство на ГЕРБ с първия мандат, то за опции за рамо от страна на партията на Борисов със следващи мандати. Въпреки че от ГЕРБ заявиха, че няма да дадат гласа си за тези, които не застанат до тях  в първия вариант, все още нищо не се знае преди да бъде връчен мандат от президента.