Изненада: Камелия Касабова разкрива душата си в дебютна изложба

Култура
17:55 - 21 Юни 2021
6088
Изненада: Камелия Касабова разкрива душата си в дебютна изложба

Неподозиран талант, неповторим усет към изобразителното изкуство и ново житейско амплоа разкри проф. Камелия Касабова - зам.-председателят на 39-о Народно събрание. Наред с активната си преподавателска дейност в Алма Матер, откъдето е професор по търговско право, и писането на научни студии и монографии, тя се оказа и смел художник с дебютна изложба. На 23 юни бившият депутат от НДСВ представя пред публика първите си платна в изложбата, наречена "Срещи по пътя". 

Пред Lupa.bg Касабова скромно заявява - "не става въпрос за талант. А за худжествени опити", въпреки че дори на снимка картините завладяват с цвят и дълбочина. 

Тя разказва, че увлечението й към живописта датира от десетилетия. Едва когато е на 13-годишна възраст прочита История на изкуството в четири тома на Михаил Алпатов - дейност, крайно неприсъща за този период от живота на момичетата.

"А след това стигнах и до големите европейски художествени галерии. Естествено, започнах и да купувам известни автори като Димитър Казаков, Светлин Русев, Йоан Левиев, Долорес Дилова", спомня си Касабова. Никога обаче, досега, не е посмявала да хване четката.

"Докато в един момент просто се случи. Нямам обяснение как. Може би защото целият ми живот е минал в писане, в четене, някак пожелах и аз да създам нещо от душата си", разкрива сочената в близкото минало за Желязната лейди на българската политика. 

А първият урок по рисуване? Преди няколко години. И минал неусетно. Бил 3-часов и при любимия й творец - Долорес Дилова. Целта на някогашната парламентаристка била да научи основните техники. "Нарисувах една лодка. Която обаче повече приличаше на ракета, защото носът й сочеше към небето, а не към морето. Но се увлякох". 

Впоследствие решава да се хвърли в дълбокото и изкуството вече става изключително задължаващо. Признава, че всеки недобър щрих на платното носи своето разочарование. Всяко изтриване също. "Но в картините ми тъга няма", категорична е художничката. Казва, че рисуването е изключително сложен процес и затова питае изключително благоговение пред световните и българските автори. 

На въпрос как е било посрещнато първото й произведение от семейството й, признава: "Никой не го е очаквал от мен.

Майка ми, мъжете ми вкъщи винаги са свикнали да ме гледат в гръб, наведена над компютъра, пишеща. Изненадаха се приятно", добавя тя. 

А стартът бил с акрилни бои - нарича ги достъпни и популярни, но недостатъчни за дълбоките платна. "Бях накупила над 50, но скоро минах на масло. А то е толкова благодатно, благородно и благодарно - цветовете така се преливат по един специфичен начин... Стана моето", разказва с почит към техниката Касабова. И споделя, че ако в началото платно с размери 40х40 см й се е струвало голямо, скоро е усетила нуждата от простор. И така "Срещи по пътя" представя големи, завършени картини. И много експресивни, пълни с чувства. 

На въпрос дали мисли за изложба в сградата на Народното събрание, изтъкнатият преподавател по право казва, че не е това мястото за нейното изкуство.

"Вижте, това е момент от живота ми, в тази сграда, от дълбокото минало. Нямам спомени с позитивна енергия", добавя проф. Касабова. Затова предпочита да радва приятелите си от почти всички политически цветове със своята живопис другаде. 

Иначе по повод актуалната политическа обстановка не вижда особен оптимизъм. Напротив. "Основният призив, който бих могла да отправя към следващите участници в парламента, е да проявят много смиреност и загриженост. Да намерят по някакъв начин допирните си точки. Тъжно е това, което виждаме", споделя с неподправена тъга бившият зам.-председател на парламента. 

Колкото до образа й на строг политик, казва: "беше просто артистична маска. Нямаше как да съм друга". 

Изложбата "Срещи по пътя" се открива на 23 юни, от 19,00 часа в галерия "Финес" на столичната улица "Христо Белчев" 17.