Изненада! Станимир Михайлов се връща начело на НЗОК

Първо ще се заема с бюджета и мерките за овладяване на преразходите, заяви новият стар управител

Новини
18:56 - 01 Октомври 2024
1892
Изненада! Станимир Михайлов се връща начело на НЗОК

Станимир Михайлов се връща в здравната каса като нейн управител. Очаква се той да бъде на работното си място в началото на следващата седмица.

Днес бе обнародвано решението на КС, с което бе отменено решението на Народното събрание за неговото освобождаване от поста. То нарушава принципите на правовата държава, тъй като оставката му е била оттеглена при гласуването й, тоест депутатите са се произнесли по несъществуваща оставка, става ясно от решението на КС.

С обнародването си решението вече влиза в сила и връща на длъжността управител Станимир Михайлов. То не дава никаква друга възможност, освен това да се случи, защото иначе няма да има кой да подписва документите от страна на здравната каса и това ще блокира работата й, както и плащанията към договорните партньори.

Затова Станимир Михайлов няма избор освен да се върне на поста.

Днес депозирах заявление до Надзорния съвет, че се връщам на работа в здравната каса, защото това е решението на КС, каза той.

Михайлов добави, че първата задача, с която ще се заеме е преглед на изпълнението на бюджета на НЗОК и мерките за овладяване на преразходите. От НЗОК също са категорични, че ще се съобразят с решението на КС.

До фактическото встъпване в длъжностна бившия управител обаче трябва да се изчистят и някои формалности, а именно да се сключи договор между него и НЗОК.

Срокът, в който Надзорът трябва да сключи отново договор с него изтича в понеделник.

Тогава трябва да бъдат приключени формалностите по стъпването му в длъжност.