ИЗНЕНАДА в Lupa.bg: Цветанов се съюзява с костовистите?

Новини
17:45 - 02 Юли 2020
4441
ИЗНЕНАДА в Lupa.bg: Цветанов се съюзява с костовистите?

Бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов вече разчиства пътя на бъдещата си партия и стремително се е засилил към парламента. Още преди да скъса партийната книжка преди 20-ина дни, някогашната дясна ръка на премиера Бойко Борисов вече е подгрявал за вота и е водил разговори за бъдеща коалиция, научи Lupa.bg. 

Понеже държи да пусне корени в дясното пространство, от известно време, бившият силов министър топи ледовете с баш демократите - хората на Иван Костов и Христо Иванов. Още откакто бе изхвърлен от всички шефски постове в ГЕРБ,  ексминистърът е затоплил отношения с бившите реформатори, а сега откровено, макар и без демонстрации, работи за евентуален съюз с тях.

Някогашният ВИП-гербер неведнъж е посещавал партийните офиси на Христо Иванов и ген. Атанас Атанасов за по кафе. С бившия правосъден министър, Цветанов се познава добре и си има приказка още от времената, в които двамата бяха сред фаворитите в управляващата партия.

„С картата, на която заложи с Евроатлантическия си център – категорично против Русия и с антикомунистически лозунги, Цветанов намери общ език с костовистите и изобщо не е изключено да играят обединени против властта на изборите”, коментираха политолози от десния спектър. Хора от ДСБ пък разкриват, че автентичните десни са склонни да ползват опита на ветеран по партийното строителство като Цветанов - доказано успешен в годините и затова не го отхвърляли като бъдещ партньор за решаващия вот.

Самият Цветанов, откакто бе натирен от ГЕРБ, смени и риториката, и имиджа си, която е все по-близка до бившите реформатори. Още при създаването на Евроатлантическия център през есента на миналата година, стана ясно, че някогашният втори в най-голямата партия ще играе по две основни направления - против влиянието на Русия в големите енергийни проекти, което е и приоритет на старите десни. Пред тъмносините Цветанов хвърлил и големия си коз -  че ще успее да отцепи до 10% от разочарованите привърженици на ГЕРБ. Преди дни самият Цветанов злъчно подхвърли, че в момента не е гордост да си в ГЕРБ.    

„Нищо чудно след като регистрира партията си, Цветанов да блесне като първи партньор на костовистите и Христо Иванов и заедно да се борят за места в парламента”, прогнозираха политолози, които не са изненадани от поредното премятане на бившия ВИП-гербер.

Тъмносините пресметнали, че неуморният и рогат Цветанов е готов да обикаля страната надлъж и нашир, да се среща с местните и да събира симпатизанти. Цецо счупил ледовете с бившите реформатори и след като се сдоби със съмишленици- интелектуалци в проекта си. Сред учредителите на Центъра му са имена като проф. Евелина Келбечева, проф. Румен Кънчев, психологът Росен Йорданов, журналистът-антикомунист Христо Христов, адв. Борис Велев, Борислав Велков, анализаторът Кристиян Шкварек, София Цветкова, д-р Виктор Серафимов, Евгения Стоянова, Екатерина Борисова, Стоян Георгиев, Драгомир Младенов, Петър Матов.

Цветанов има и още една допирателна с бившите реформатори - подкрепата на знакови фигури от Америка и Европа в лицето на Фиона Хил, специален сътрудник на президента Тръмп и старши директор по въпросите за Европа и Русия към Националния съвет за сигурност на САЩ (2017-2019), сега директор на Центъра за САЩ и Европа в института „Брукингс”, посланик Даниел Фрийд, дипломат с 40-годишен опит и старши директор на Съвета за национална сигурност при президентите Клинтън и Буш, Дейвид Харис, главен изпълнителен директор на Американския еврейски комитет в Ню Йорк, Робърт Сингер, специален съветник на президента на Израел и бивш вицепрезидент на Световния еврейски конгрес,  Юрген Хайке, член на Ландтага на Бавария (1994-2018) и държавен секретар в баварското Министерство на вътрешните работи (2007-2008), Николас Льобел, член на немския Бундестаг от ХДС/ХСС, Агустин Диаз де Мера, бивш евродепутат, депутат в парламента на Кралство Испания и директор на полицията на Испания, Фатмир Медиу, депутат и бивш министър на отбраната на Албания (2005-2008) и Пол Сантяго, бивш директор по глобалните въпроси на Международната Асоциация на полицейските началници (IACP). 

Няколко дни преди да напусне окончателно редиците на ГЕРБ, Цветанов даде ясна заявка, че ще играе против бившите си съпартийци. Той е подозиран и като един от центровете на подмолните атаки срещу премиера Бойко Борисов и фабрикуването на компромати.