Износът на електроенергия се срина със 70% за година

В обедните часове през последните дни соларните панели покриват голяма част от товара в мрежата и произвеждат ток колкото АЕЦ „Козлодуй“

Новини
16:14 - 01 Август 2023
2696
Износът на електроенергия се срина със 70% за година

Производството на електроенергия намалява с 22% в периода януари-юли 2023 година на годишна база, сочи статистиката на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

В този период електроцентралите са произвели 23,9 тераватчаса електроенергия, цитирана от investor.bg.

Има понижение и по отношение на потреблението, но в много по-ограничен мащаб - с 5% до 21,5 тераватчаса.

Данните показват още срив на износа на електроенергия през периода. Разликата между износа и вноса на електроенергия е положителна в размер на 2,3 тераватчаса. Салдото преди година беше 7,8 тераватчаса, т.е. има намаление от 70 на сто.

Това се дължи основно на успокояването на цените на електроенергията на европейските пазари. През миналата година България беше основен износител на електроенергия от въглищните централи, но цената на електроенергията днес прави производството им неконкурентно.

През първите седем месеца на годината производството на базовите електроцентрали намалява с 26,3% до 18,9 тераватчаса.

За сметка на това производството на зелените мощности се увеличава въпреки отчетения спад от 16% при водните централи, които са генерирали почти 2,2 тераватчаса електроенергия за периода.

Справка в оперативните данни на ЕСО показва, че в последните дни в обедните часове соларните панели покриват голяма част от товара в мрежата. Към 13:30 часа на 1 август фотоволтаичните централи покриват около 37,5% от товара, тоест съизмеримо с АЕЦ „Козлодуй“.

Работата на въглищните централи е ограничена до 16% от товара.