Изолират журналистите и в 45-ото Народно събрание

Пускат представителите на медиите само в зала "Запад", достъпът до депутатите е ограничен

Новини
17:28 - 14 Април 2021
3096
Изолират журналистите и в 45-ото Народно събрание

Журналистите ще бъдат изолирани от депутатите и в новото 45-то Народно събрание. Това стана ясно днес от съобщение на пресцентъра на събранието за изискванията към медиите в утрешния ден, когато предстои новоизбраните депутати да се закълнат.

Утре журналистите ще бъдат допускани в старата сграда на парламента на пл. "Народно събрание" 2 в определен час. Достъпът до депутатите отново ще им бъде ограничен, както се случи и в предишния 44-ти парламент. Журналистите ще трябва да отразят цялото откриване затворени в зала "Запад" на парламента. Причината за това пък са противоепидемичните мерки, които не позволяват струпване на много хора на едно място, става ясно от съобщението.

Недоволството на медиите бе провокирано от същата ситуация и в 44-ото Народно събрание. Още докато депутатите бяха в старата сграда на площад "Народно събрание" 2 журналистите бяха изолирани именно в зала "Запад", отново заради противоепидемичните мерки. Това обаче на практика осигури медиен комфорт на депутатите, които правеха изявления само по теми, по които решат. От 2-и септември цялата администрация и заседанията се изместиха в нова сграда - тази на бившия Партиен дом.

Там на медиите бе дадена една стая на партера за импровизиран пресцентър, където да следят заседанията през телевизори, които редовно имаха проблем със сигнала. Пленарната зала и депутатите пък бяха два етажа отгоре.

Достъпът до тях отново бе ограничен. Журналистите нямаха право да се разхождат на втория етаж, но и вратите до ремонтираните кулоари, които водят до пленарната зала, се отварят само с електронни карти. Такива имат само служителите на парламента и народните представители. Така депутатите успяха да се изолират още веднъж от медиите и отново единственият начин, по който можеше да им се зададе въпрос, бе те да слязат при журналистите.

Две подписки с искане да се върне достъпът до депутатите, изпратиха журналисти и граждани до ексшефката на парламента Цвета Караянчева.

Още на 2-и септември и Асоциацията на европейските журналисти призова ръководството на Народното събрание да осигури "адекватни условия на работа" на репортерите. Това обаче така и не се случи до закриването на 44-ото Народно събрание. А този режим ще продължи да важи за журналистите и в новото 45-то Народно събрание.