Изписаха Марио Загало

Нещо за четене
15:23 - 08 Август 2022
3464
Изписаха Марио Загало

Легендата на бразилския футбол Марио Загало бе изписан от болницата в неделя след 12-дневен престой заради респираторна инфекция, съобщи източник от лечебното заведение. Загало, първият човек, който печели световната титла и като играч, и като треньор, ще може да отпразнува 91-ия си рожден ден във вторник у дома, след като бе приет за интензивно лечение в болница "Бара Д‘Ор в Рио де Жанейро на 26 юли.

„След няколко трудни дни съм вече 113% по-добре. Благодаря ви за вашата подкрепа! Сега отново ще трябва да ме търпите!“, написа той в Инстаграм.

Като нападател Загало е част от съставите на Бразилия, станали световни шампиони през 1958 и 1962 години, редом до Пеле и Гаринча. Впоследствие той извежда Селесао до световната корона и като треньор през 1970-а, асистент е при триумфа на Мондиала през 1994 година и води „кариоките“ и четири години по-късно, когато тимът отстъпва на Франция в спора за трофея.

Единствените други двама, които са печелили световното първенство и като играчи, и като треньори, са германецът Франц Бекенбауер (1974 и 1990) и Дидие Дешан с Франция (1998 и 2018).

Пикът на Загало бе на Мондиала в Мексико през 1970 година. Независимо че съвсем скоро е назначен за наставник, отборът стига категорично до титлата, играейки фантастичен футбол и правейки футболисти като Жаирзиньо, Тостао, Жерсон, Карлос Алберто и Ривелиньо световноизвестни имена, редом до звездата на отбора Пеле, който сега е на 81 години.