Изповед в Lupa.bg: Фандъкова се гаври с онкоболен (ДОКУМЕНТИ)

Крими
13:00 - 18 Май 2022
5756
Изповед в Lupa.bg: Фандъкова се гаври с онкоболен (ДОКУМЕНТИ)

Йорданка Фандъкова се гаври с онкоболен софиянец. Подчинената на кметицата от Самоков армия чиновници в Столична община близо три месеца разиграва Георги Й., който е със 100% ТЕЛК заради онкологично заболяване. Пред Lupa.bg мъжът разказа за челния си сблъсък с некадърната администрация на Фандъкова, която отказва да изпълни закона, защитаващ най-уязвимата част от обществото.

„Миналата година през октомври получих поредното експертно решение, постановено от Териториалната експертна лекарска комисия (ТЕЛК), че моята инвалидност заради онкозаболяването е 100 процента.

С клизма си извадих зелен талон за паркиране и карта за градския транспорт. Казвам с клизма, защото ме поставиха пред хиляди проблеми, с които не би следвало да се занимавам. После започна драмата с паркомястото”, обясни хронологията Георги Й.

Законът му позволява, затова софиянецът си пуска заявление до Столична община да му бъде подсигурено паркомясто.

Вместо помощ, получава отговор и заповед от екипа на Фандъкова за прекратяване на производството за получаване на място за паркиране, защото, според решението на калинките в Столична община, пациентът можел да се движи без помощни средства като бастун или патерица и не бил в инвалидна количка, нищо, че е със 100% увреждане.

Само че тук Фандъкова изтеглила късата клечка – Георги Й. е наясно с правилата и пускал възражение до областния управител на София Иван Кючуков.

Едно от основанията да оспорва решение на Фандъкова е, че според кметския екип Георги имал временна адресна в Дупница по време на пандемията.

„Така стигаме до въпроса защо за инвалиден талон за паркиране, за карта за градския транспорт, защо дори за гласуване по време на избори и за личен лекар се водя във София и отговарям на изискванията да съм софиянец, но единствено за паркомястото съм „столичанин в повече”.

За изборите съм регистриран в кв. „Слатина”, ходя и гласувам, картата за преференциално паркирани ми се издава в София, но за паркомястото не става…”, чуди се препатилият онкоболен.

Абсурдите не спират дотук – за да е пълна гаврата Столична община 32 дни не пускат преписката му до областния управител.

„Спазих закона и изпратих моето възражение до губернатора през Столична, но там документът се мота повече от месец. След бурни разправии накрая изпратиха преписката до кабинета на Иван Кючуков.

Ето и изненадата - на 4 април областният управител връща отговор, в който се казва, че екипът на Йорданка Фандъкова трябва да спази закона и да ми предостави паркомясто, защото съм със 100% инвалидност. И познайте какво? Отговорът му все още не е качен в електронния портал на сайта на Столична община. Така излиза, че областният не е отговорил, а той е свършил това още на 4 април.

В общината или работят калинки без грам познания, или умишлено се подиграват с хора като мен – оказа се, че Столична община ми е отказала великото паркомясто въз основа на наредба, че не ползвам помощни средства за придвижване, която, обаче, важи за хора с 50 до 75 процента инвалидност, в която аз не попадам.

Те са длъжни веднага след отговора на губернатора да ми определят място за паркиране. Но не го правят. Днес, 18 май, звънях в общината, оттам още твърдят, че решението е в ръцете на Кючуков, а идвам от кабинета му с решението в ръце. Излиза, че от 4 април досега некадърниците в общината „не знаят”, че отговор има и той не е в тяхна полза”, ядоса се Георги Й.

По думите му ТЕЛК решението за неговата инвалидност е двугодишно, а битката му с администрацията на Йорданка Фандъкова да получи талон за паркиране и място продължава вече година и половина.

„В тая битка с безобразията в СО ще ми изтече телкът, може би това е идеята, да получа нов документ от комисията с нов номер и на това основание цялата процедура да стартира отначало”, вдига рамене софиянецът.

„Аз си знам правата и се боря, ама какво е положението на стареца, който не е запознат с бюрократичната системата – такъв пациент никога няма да получи паркомясто…

Поуката от моята история е, че Фандъкова не си върши работата, в София няма социална интеграция, а социална дезинтеграция, защото община се гаври с нас по стара наредба. Т.е., чиновниците или не знаят законите, или умишлено се подиграват с нас”, отсече Георги Й. пред Lupa.bg.