Изповедта на имигрант в Англия: Спях на дюшек с трима души без парно

Общество
11:49 - 25 Май 2019
8329
Изповедта на имигрант в Англия: Спях на дюшек с трима души без парно

Българи в Англия използват нашенци за пране на пари и източване на средства от банкови карти. За далаверата сигнализира опарил се гурбетчия, който се жалва в интернет форум за случилото му се през последните месеци. Според него схемата е добре изпипана, а потърпевшите са десетки.

Публикуваме изповедта му без редакторска намеса:

Здравейте. Реших да напиша моята история.. малко след дъжд качулка… аз вече се опарих, но поне други хора да не пострадат като мен.

Януари месец реших да идвам към Великобритания… бях тук преди години за няколко месеца, изкарах добри парички, прибрах се в България и си постегнах жилището.

Сега обаче пак ми трябваха още и си рекох, ще си пробвам късмета.

Започнах да търся обяви за работа в Англия по интернет и в Продавалник попаднах на такава.

Имаше скайп с име Rabota-London и се свързах с тях. Отговори ми А.К., телефонът ѝ е 089969105. Каза ми, че срещу комисионна от 350 лева ще ме уреди на работа в Лондон в строителството. Не ми се видяха чак толкоз много парите и ги пратих по банков път.

После за билета за пътуване, А. ми каза, че трябва да пътувам до Англия с автобус, с Балкан Хорн, да се обадя на тях да кажа, че тя ме праща и да си купя билет. И така, с 300 паунда в джоба потеглих за Лондон, оказа се, че в автобуса имаше и други българи, които са говорили с Ася. Уговорката беше, че аз тръгвам с автобуса и в Лондон ще ме чака неин човек. Ще трябва да платя на него още 230 паунда за квартира, както и за да ме уреди за CSCS карта.

Преди да стигна в Лондон, ми се обади по телефона този Ж. Каза, че ще ме чака на гарата Виктория. Тя дойде малко закъснение и от там отидохме на Стратфорд, в Макдоналдс, попита ме колко пари имам. Казах му, че са 300 паунда и той ми се скара, че идвам с толкова малко пари.

Попита ме дали му нося ракия. Носех му и я дадох.

Този Ж. ме прехвърли към друг българин М. който пък ме заведе до квартирата - една къща в източен Лондон, където 12 човека спяхме. Всички бяхме новобранци.
Още беше студено, вътре нямаше парно, хазяина не плащаше газта. Нямахме и завивки. Трябваше да се спи така на дюшек. Искаха ни по 60 паунда на седмица за легло, спяхме по трима човека в една стая… Понеже имахме по малко пари и не работехме, изхранвахме се с евтини храни и супи, докато чакаме работа.

Дадоха ни да учим за изпит за CSCS карта. Казаха ми: На интервю ще се явиш след седмица….

Цяла седмица стоях. Нищо! Няма работа… Само обещания.

Денят за интервюто дойде, Ж. ми се обади да се видим, поиска ми старата ми банкова карта, която си имах от преди и каза, че трябва да изкараме нова, че тази нещо не била наред, щото била стара.

Взе ми старата карта. И личната карта поиска. Също така му дадох ПИН номера за дебитната карта, в която нямах нищо. Заведе ме в HSBC банката в Стратфорд при една българка да ми насрочи интервю за нова сметка и нова карта да си изкарам.

Оказа се, че този петък нямаше изпит за CSCS карта. Няколко дни по-късно ме заведоха на автомивка да работя цял ден, за да мога да си платя квартирата, след което пак ме оставиха.

Обещаваха, че ще намерят работа, искаха пак пари, ама аз нямах….

Дни по-късно получих писмо от банката, че ми затварят сметката. Пратиха ми и извлечение от старата сметка, с нея бяха взели няколко телефона на договор, както и бяха вкарали над 7000 паунда през сметката ми.

Оказа се, че старата ми карта, която бях дал, са я използвали за пране на пари….

Вече нямах и работеща банкова сметка. Отидох в HSBC банката и се оказа, се, че парите дето бях дал на този Ж. за захранване на сметката 30 паунда, не са отишли в банката, а в джоба му.

Българката ми отвори сметка в банката, пратиха ми карта, вкарах я в банкомата и той я глътна и не я върна. Обадих се в банката. Казаха, че са ми затворили и новата сметка заради предната ми сметка и това се било отразило и на кредитното ми досие... 

Вече бях няколко месеца в Лондон, измамен. Успях да работя няколко дни, да събера някой лев и сега мисля да се прибирам в България.

Хубавото е, че успях да се откъсна от тези мошеници, вече съм другаде.. .подадох оплакване в английската полиция от тях, ще подам и в българската…..

Такива измами трябва да спрат. Хората не просто ти взимат парите, крадат ти надеждата.. оставят те без нищо, без пари да се прибереш даже.

Знам, че и аз имам вина, че съм се доверил ей така, ще имам вече обеца на ухото…. Но вече е минало, не мога да направя нищо. Сега се надявам да помогна на други хора, като разкажа, да ви предпазя да не се доверявате на тези хора.

Един от главните тук, който ви посреща се казва Г. П., бивш полицай от Благоевград, може да го видите почти всеки ден в Стратфорд около Макдоналдс.

К. посреща хора, взима им парите и убива надеждите им…..

Хора, не му вярвайте на него и на всички останали от тази група… Единият от тия с картите, дали от страх, дали от друга причина, си е сменил номера, сега е 07472163905, старият му беше 07766467342. Но обявата му може да си върви някъде...

Надявам се да си взема поука от тази случка. Надявам се да помогна и на вас, да ви предпазя да не навлизате в капан като моя.

Почти всяка седмица идват други като мен, видях няколко вече такива. Някои спят на улицата, други тръгнаха на автостоп да се прибират, трети по кофите обикалят да търсят стари дрехи, които да продадат по 50 паунда килото, за да съберат за билет да могат да се приберат, жалка история...