Израел и ОАЕ се договарят в Белия дом

За първи път от четвърт век, домакин на такава церемония е президентът на САЩ

Новини
10:23 - 15 Септември 2020
1211
Израел и ОАЕ се договарят в Белия дом

За първи път от повече от четвърт век президент на САЩ ще бъде домакин днес на церемония по подписване на споразумение между израелци и араби в Белия дом, отбелязва АП.
 
Обединените арабски емирства (ОАЕ) ще установят дипломатически отношения с Израел, подписвайки официално споразумението, договорено на 13 август с посредничеството на американския президент Доналд Тръмп. Израел се съгласява да замрази плановете за анексиране на райони в Западния бряг, в замяна на подобряване на връзки с ОАЕ.
 
Споразумението затвърждава съюз срещу Иран и може да даде възможност на ОАЕ да се снабдят с усъвършенствани оръжия от САЩ, коментира АП. Американският президент определи споразумението като предвестник на "преди немислима регионална трансформация".
 
На 11 септември, Тръмп обяви, че е постигнато подобно историческо споразумение за нормализиране на отношенията между Бахрейн и Израел. Сунитската монархия Саудитска Арабия, близък съюзник на Бахрейн, отвори въздушното си пространство за пътнически полети между Израел и Емирствата.
 
Споразумението се сравнява с онова, сложило край на десетилетията на войни между Израел и съседните Египет и Йордания и началото на мирния процес с палестинците.
 
Основният конфликт в региона изправя Израел и арабските страни от Залива срещу Иран и неговите съюзници. Мнозина смятат, че в дългосрочен план най-голямата заплаха за оцеляването на Израел като предимно еврейска и демократична държава е конфликтът с палестинците, които скоро може да са повече от израелците в територията между Средиземно море и река Йордан.
 
Администрацията на Тръмп се надява, че докато все повече арабски страни нормализират връзките си с Израел, това ще окаже натиск върху палестинците за връщане към мирните преговори, спрени от повече от едно десетилетие.
 
През последните три години Тръмп спря помощта за палестинците, призна оспорвания Ерусалим за столица на Израел, отказа се от отдавнашната американска позиция против еврейските селища и представи мирен план за Близкия изток, който категорично е пристрастен в полза на Израел.