Израел имунизира възрастните хора трета доза от ваксината на Pfizer

Новини
21:06 - 29 Юли 2021
1724
Израел имунизира възрастните хора трета доза от ваксината на Pfizer

Израелският премиер Нафтали Бенет обяви официално, че страната ще започне да предлага бустерни (допълнитлени) дози от ваксината срещу Covid-19 на компаниите Pfizer/BioNTech на хора на възраст над 60 години.

Според прессъобщение на Здравните услуги на Макаби, отговарящите на условията лица ще трябва да са получили втората доза от ваксината повече от пет месеца преди да получат трета инжекция.

Стартирайки кампанията, Нафтали Бенет, заяви, че президентът Исак Херцог ще бъде първият, който ще получи бустерната ваксинационна доза още в петък (29-и юли).

"Констатациите показват, че има спад на имунитета на организма с течение на времето. Целта на допълнителната доза е имунитетът да се изгради отново и по този начин значително да се намалят шансовете за инфекция и сериозно заболяване", каза Бенет на пресконференция.

"Призовавам всички възрастни, които са получили втората доза, да вземат допълнителната бустрена доза", каза той. "Първото ми телефонно обаждане, след като приключа с разговора, ще бъде с най-скъпия за мен човек, майка ми, за да мога да я заведа веднага да се ваксинира", посочи той.

Вчера Световната здравна организация заяви, че не може да препоръча бустер доза от някоя от наличните ваксини поради липса на данни за нейната ефективност.По-рано в четвъртък израелското обществено радио Kan News и телевизия Channel 13 съобщиха, че израелските здравни власти планират да предложат трета доза от ваксината срещу коронавирус, разработена от Pfizer и BioNTech, на своите граждани над 60-годишна възраст.

Според информацията ваксинацията с бустер доза (трета допълнителна доза) се планира да започне от неделя, 1-ви август.

В сряда Pfizer заяви, че вярва, че хората се нуждаят от трета доза, за да поддържат високата защита срещу коронавируса. Компанията посочи, че още през август може да кандидатства за спешно разрешение в САЩ за предоставяне на бустер доза на своята Covid ваксина.

Според Kan News и Channel 13 генералният директор на израелското министерство на здравеопазването е информирал ръководителите на здравни организации, които са прилагали двудозовата ваксина на Pfizer, че те могат да осигурят, от неделя (1-ви август), бустер-инжекции за хора на възраст над 60 години.

Решението е взето с цел да се ограничи разпространението на по-заразния Делта вариант на коронавируса сред тази рискова група, посочва Kan news.

Това ефективно ще превърне Израел в полигон за тестване на бустерна доза на Covid ваксина преди евентуалното одобрение на подобна трета доза от страна на Американската администрация по храните и лекарствата (FDA).