Израел: Може да върнем Ливан в "каменната ера"

Новини
07:58 - 27 Юни 2024
1400
Израел: Може да върнем Ливан в "каменната ера"

Израел е извършил тази нощ въздушни нападения в район в южната част на Сирия и в Ливан. По време на посещението си във Вашингтон израелският министър на отбраната Йоав Галант предупреди, че армията му е способна "да върне Ливан обратно в каменната ера" при евентуална война с радикалната шиитската групировка "Хизбула".

Двама души са били убити при израелските въздушни нападения в Сирия. Ранен е и един сирийски военнослужещ. Сирийски медии определят атаката в страната като "въздушна агресия", при която са взети под прицел редица обекти.

Ливанската новинарска агенция съобщава за най-малко петима ранени при израелски удар, разрушил жилищна сграда в квартал "Ал Машаа" в град Набатиех в Южен Ливан. Израелската атака е нанесла щети на десетки жилища и автомобили.

Йоав Галант заяви пред репортери във Вашингтон, че е обсъдил с високопоставени американски представители "следвоенно" проектопредложение за начина на управление на Ивицата Газа след края на конфликта на Израел с палестинската ислямистка групировка "Хамас", която контролира анклава.

Според обсъдения вариант управлението на крайбрежната територия би включило местни палестинци, регионални партньори и САЩ, но това би бил "дълъг и сложен процес", поясни Галант.

Министърът на отбраната предупреди, че израелската армия е способна "да върне Ливан обратно в каменната ера" в евентуална война с ливанската шиитска групировка "Хизбула", но изрично подчерта, че неговото правителство предпочита решение по пътя на дипломацията за намаляване на напрежението на израелско-ливанската граница.