Израел няма да позволи на Иран да се сдобие с ядрени оръжия

Ислямската република обяви, че спира да продава обогатения си уран и тежка вода на други държави

Новини
12:38 - 08 Май 2019
1391
Израел няма да позволи на Иран да се сдобие с ядрени оръжия

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че Израел няма да позволи на Иран да се сдобие с ядрени оръжия, след като Техеран обяви, че преустановява изпълнението на някои свои ангажименти по ядреното споразумение от 2015 г., предаде Франс прес. Израел винаги е обвинявал заклетия си враг Иран, че се опитва да разработи ядрени оръжия, което Техеран отрича.

"Няма да допуснем Иран да се сдобие с ядрено оръжие", каза Нетаняху на церемония в Ерусалим по повод Възпоменателния ден на загиналите за страната войници и жертвите на тероризъм.

Днес в Израел отекнаха сирените на Възпоменателния ден и всякаква дейност в страната спря за две минути, предаде ДПА. Пешеходците спряха на място, както и колите, чиито шофьори и пътници излязоха и застанаха неподвижно. Много израелци почитат загиналите си с посещения на военни гробища, където днес протичат възпоменателни церемонии.

Иран ще поднови обогатяването на уран, ако световните сили, страна по споразумението от 2015 г. за иранската ядрена програма, не спазят дадените в него обещания. Това заяви в реч иранският президент Хасан Роухани по повод първата годишнина от оттеглянето на САЩ от договора. В словото му, предавано по националната телевизия, държавният глава посочи, че останалите - Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия - разполагат с 60 дни, за да приложат ангажиментите си да защититят иранския петролен и банков сектор от американските санкции.

Иран спира да продава обогатения си уран и тежка вода на други държави, каза още президентът.