Израел отново удари Рафах с танкове и бойни самолети

Новини
21:47 - 09 Май 2024
2172
Израел отново удари Рафах с танкове и бойни самолети

Израелски танкове и бойни самолети са бомбардирали райони на Рафах в четвъртък. Това съобщава "Ройтерс" като цитира палестински жители.

Това се случва, след като президентът на САЩ Джо Байдън предупреди, че ще спре оръжията на Израел, ако силите предприемат голямата инвазия.

Байдън, който казва, че Израел не е изготвил убедителен план за защита на цивилните в Рафах, отправи най-категоричното си предупреждение досега срещу пълно наземно нахлуване.

"Дадох да се разбере, че ако отидат в Рафах, аз няма да доставям оръжията", каза Байдън пред CNN в интервю в сряда.

Стана известно, че САЩ задържат пратки с оръжия за Израел.

Целта е да се отправи политически сигнал към Бенямин Нетаняху, писа Politico. Става дума за два вида боеприпаси с прецизно насочване, произведени от "Боинг".

Това изглежда е първият път, когато администрацията на САЩ забавя потенциална продажба на оръжия за Тел Авив, откакто Хамас нападна Израел на 7 октомври 2023 г.

На това Израел реагира с разочарование.

Израелският посланик в ООН Гилад Ердан нарече този ход "трудно и много разочароващо изявление от президент, на когото сме благодарни от началото на войната", цитира думите му "Ройтерс".

Крайнодесният министър на националната сигурност на Израел Итамар Бен Гвир направи публикация в X, в която написа "Хамас обича Байдън".

Представители на администрацията на Байдън многократно са заявявали, че САЩ няма да подкрепят нахлуването в Рафах, освен ако Израел не предостави надежден план за това как ще защити цивилните.

В телефонен разговор на 4 април Байдън предупреди премиера Бенямин Нетаняху, че ще откаже военна помощ, освен ако Израел не промени поведението си във войната.