Израел продължава офанзивата си в Газа

Новини
08:46 - 14 Май 2024
1530
Израел продължава офанзивата си в Газа

Израелските сили продължават офанзивата си в Газа от север и юг. Израелски протестиращи блокираха камиони с хуманитарна помощ, предназначени за Газа.

Ръководителят на "Хизбула" заяви, че групировката му ще продължи атаките срещу Израел, докато израелците продължават нападенията си срещу ивицата Газа.

Израелските сили са навлезли дълбоко в северната част на ивицата Газа, за да отвоюват от бойците на "Хамас" един от районите в този сектор на палестинския анклав. На юг танкове и войски навлязоха в Рафах по магистралата към града. Както на север, така и на юг в момента се водят най-тежките боеве от седмици.

Израелските операции в Рафах, на границата с Египет, затвориха основния пропускателен пункт за помощи, което според хуманитарни групи влошава и без това тежкото положение в анклава.

Стотици хиляди хора са принудени отново да бягат. Здравните власти на Газа призоваха за международен натиск, за да се отвори отново достъпът до южната граница и така да се осигури достъп за доставянето на помощи, медицински материали и гориво за електрогенераторите и линейките.

Съобщава се за ожесточени боеве в бежанския лагер Джабалия в северната част на Газа, след като израелската армия се върна в райони, където според тях, "Хамас" се е прегрупирала. Палестинските въоръжени групи също казаха, че се бият с войски в лагера.

Израелски протестиращи блокираха камиони с хуманитарна помощ, предназначени за Газа, като хвърляха храна по пътя в окупирания Западен бряг. Камионите, идващи от Йордания, бяха нападнати на контролно-пропускателния пункт "Таркумия" западно от Хеврон. Групата заяви, че протестира срещу продължаващото задържане на израелски заложници в Газа.

Ръководителят на влиятелната ливанската военна групировка "Хизбула" Саид Хасан Насрала вчера заяви, че жителите на Северен Израел няма да могат да се върнат по домовете си за началото на следващата учебна година, ако правителството им продължи с офанзивата си в ивицата Газа.

Групировката ще продължи да изстрелва ракети към Израел както в подкрепа на палестинското ислямистко движение "Хамас", така и за да възпре израелските нападения срещу Ливан.