Израел щурмува болницата "Ал Амал"

Новини
23:57 - 09 Февруари 2024
3531
Израел щурмува болницата "Ал Амал"

Израелските сили щурмуваха болницата "Ал Амал" в град Хан Юнис, в южната част на ивицата Газа, съобщи в днес Палестинското дружество на Червения полумесец, което управлява болницата.

Израелската армия потвърди пред АФП, че нейните войски са започнали операция по претърсване на болницата, след като са събрали "разузнавателни данни, сочещи, че "Хамас" извършва терористични дейности" в комплекса.

Болницата "Ал Амал" се оказа в центъра на сраженията между израелските сили и бойците на "Хамас". Вчера Палестинският комитет на Червения полумесец съобщи за "интензивен обстрел" и "тежка стрелба" около болницата.

От няколко дни неправителствената организация призовава болницата да бъде защитена и да може да продължи да получава доставки, като посочва, че в нея има недостиг на кислород, лекарства и гориво, което захранва генераторите, снабдяващи я с електричество.

По-рано тази седмица Червеният полумесец съобщи, че 8000 души, които са намерили убежище в "Ал Амал" и съседна сграда, са били евакуирани. Но около 40 разселени лица, 80 пациенти и 100 души персонал са останали в болницата след евакуацията.

Въпреки че на теория се ползват със специална защита съгласно законите на водене на война, болниците често стават обект на нападения от началото на войната в Газа през октомври. В сряда ООН съобщи, че в ивицата Газа вече няма болници, които да работят нормално, а малко над една трета продължават да работят на забавен ход.