Израел удря тунели на "Хамас"

Танкове се включиха в подкрепа на въздушната мисия

Новини
18:11 - 14 Май 2021
2160
Израел удря тунели на "Хамас"

Израел и палестинските въоръжени групировки са в нова фаза на насилия след възникналото напрежение в Ерусалим заради достъпа до свети места и евентуалното изселване на палестинци от квартал в източната част на града. 

Говорител на израелската армия съобщи днес, че са изпратени 160 единици бойна авиация, която унищожава мрежа от тунели на "Хамас", свързващи ивицата Газа с Израел, предаде ДПА.

Говорителят Йонатан Конрикус каза, че танкове подкрепят въздушната мисия от територията на Израел и опроверга предишни съобщения, че е започнала израелска сухопътна операция в Газа.

Армията съобщи в туитър, че са били нанесени щети на тунели с дължина "много километри". Сред мишените са били и голям брой ракетни установки и наблюдателни постове на екстремистки палестински групи, пише БТА.

Тунелната мрежа е от голямо значение за ивицата Газа, защото през нея се прехвърлят стоки и хора. Израел поддържа почти пълна блокада на региона под контрола на "Хамас" - групировка, смятана от Израел за терористична.

Израел и палестинските въоръжени групировки са в нова фаза на насилия след възникналото напрежение в Ерусалим заради достъпа до свети места и евентуалното изселване на палестинци от квартал в източната част на града. От Газа изстрелвани ракети ракети към територията на Израел, който отвръща с наказателни въздушни удари.

От понеделник досега около 1800 ракети са изстреляни от Газа към Израел, като 430 от тях са паднали в ивицата. Израел твърди, че неговото система за противовъздушна отбрана "Железен купол" е показала около 90-процентна ефективност в прехващането и неутрализирането на палестинските ракети.

Досега Израел е обявил осем загинали вследствие на ракетни попадения от Газа. Здравните органи в Газа казват, че от израелските удари са загинали 120 и са ранени 830 човека.

Египетска делегация се е срещнала с израелски представители с намерение да съдейства за договарянето на примирие, но не е постигнала успех. Израел отказва всякакви посреднически мисии за прекратяване на огъня, включително и временно, каза източник от египетските служби за сигурност, цитиран от АП.