Израел засили атаките

При липсата на каквито и да било изгледи за компромис, насилието се ожесточава, отбелязва Ройтерс

Новини
19:44 - 17 Декември 2023
1863
Израел засили атаките

Израел засили бомбардировките на ивицата Газа през изминалата нощ и през днешния ден, убивайки най-малко 40 души според местните власти, контролирани от "Хамас", след като израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че единственият начин да се осигури освобождаване на заложниците е интензивният военен натиск върху палестинското ислямистко движение, предаде Ройтерс.

Израелските нападения бяха извършени в обстановка на ожесточени боеве в крайбрежния анклав, казаха очевидци и палестински бойци. Комуникациите в Газа са прекъснати днес за четвърти пореден ден, което затрудняваше достигането до ранените.

"Тази телекомуникационна блокада на Газа е най-дългата от началото на изострянето в израелските действия", написа в Екс Палестинският Червен полумесец и добави, че и неговите екипи са възпрепятствани от обстрелите.

По-късно през деня палестинският оператор "Палтел" съобщи, че телекомуникационните връзки в Газа са били частично възстановени, предаде Франс прес.

Шефът на израелското разузнаване в петък е разговарял с премиера на Катар - държавата, с чието посредничество наскоро беше уредено едноседмично прекратяване на огъня и освобождаване на палестински затворници, съобщи добре осведомен източник. Радикалите в Газа обаче заявиха, че няма да обсъждат пускане на свобода на нови заложници, взети от тях при нападението им срещу Южен Израел на 7 октомври, докато Израел продължава да води пълномащабната война, която започна в Газа в отговор на атаката.

При липсата на каквито и да било изгледи за компромис, насилието се ожесточава, отбелязва Ройтерс.

При израелски ракетни удари по къща на семейство Шебаб в бежанския лагер "Джабалия" в Северна Газа са загинали 24 души, а десетки са били ранени, съобщи близкото до "Хамас" радио "Ал Акса", като се позова на високопоставен представител на здравното министерство в палестинския анклав.

Засега няма отговор на запитването на Ройтерс за коментар от официални лица от здравните власти, но медик заяви, че в дома на семейство Шебаб и в други домове в околността, които също са били ударени, има десетки загинали и ранени.

"Джабалия снощи беше обстрелвана от танкове, самолети и кораби, от дни тя е подложена на жестока война, хората умират по улиците и не можем да стигнем до тях", каза той по телефона, използвайки електронна СИМ карта (eSIM), която може да се свързва с външни мобилни мрежи, отказвайки да застане с името си поради страх от израелски репресии.

"Предполагаме, че броят на хората под развалините е огромен, но няма как да разчистим и да ги приберем (телата), поради интензивността на израелския огън."

В Дейр ал Балах, Централна Газа, медици казаха, че 12 палестинци са загинали, а десетки са ранени; в Рафах на юг по думите им при израелски въздушем удар са загинали най-малко четирима.

Израел заяви, че действията му са насочени срещу "терористични" цели.

Около 19 000 палестинци са загубили живота си по данни на здравните органи в Газа, а хиляди са погребани под развалините от началото на израелските бомбардировки, започнати в отговор на изненадващото нападение на "Хамас", при което бойците на движението убиха 1200 души и отведоха като заложници други 240.

Днес израелската армия съобщи, че е загубила 121 войници от началото на сухопътната операция на 27 октомври, когато танкова и пехота започнаха да навлизат в градовете и бежанските лагери на Газа.

На днешното редовно заседание на кабинета израелският премиер Бенямин Нетаняху прочете писмо, което по думите му е написано от роднини на убити военнослужещи.

"Имате мандат да се биете. Нямате мандат да спирате по средата", ги цитира той да казват и отговори: "Ще се бием докрай."

Израелската армия съобщи, че е ликвидирала няколко въоръжени палестинци при въздушен удар в град Тулкарем на Западния бряг, предаде ДПА. Според военните убитите са стреляли по израелските войници и са хвърляли взривни устройства.

Според палестинското здравно министерство на Западния бряг загиналите са петима, като това било станало при израелска операция, продължила няколко часа.

Според израелската армия на мястото е избухнала и престрелка. Военните са задържали четирима заподозрени и са иззели взривни устройства, готови за употреба.

В Ливан местната шиитска групировка "Хизбула" съобщи, че бойците ѝ са атакували израелски позиции по границата, но не бяха дадени повече подробности.

Израелската армия от своя страна каза, че през днешния ден са регистрирани многократни обстрели от ливанската страна на границата, и добави, че израелската артилерия е поразила източниците на стрелбата. Оттам добавиха и че е поразена инфраструктура на "Хизбула" в Ливан.