Израелска полиция нахлу в офиса и спря излъчването на телевизия " Ал Джазира "

Според властите катарската медия застрашавала националната сигурност. Междувременно в Катар вървяха преговори за мир в Газа, но без успех

Новини
20:00 - 05 Май 2024
4217
Израелска полиция нахлу в офиса и спря излъчването на телевизия "Ал Джазира"

Израелската полиция нахлу в хотелска стая в Йерусалим, използвана от телевизия „Ал-Джазира“ като фактически офис, след решението на правителството да затвори местните дейности на катарската телевизия, съобщиха израелски официален представител и източник на „Ал Джазира“ пред Ройтерс.

На публикувано в интернет видео се вижда как полицаи в цивилни дрехи раглобяват камери в хотелска стая. Източник на „Ал Джазира“ заяви, че хотелът се намирал в Източен Йерусалим.

Кабинетът на премиера Бенямин Нетаняху спря работата на телевизията, докато продължава войната в Газа и мотивира действията си с това, че катарската телевизия застрашава националната сигурност.

„Ал Джазира“ нарече хода „престъпно действие и отхвърли обвинението, че телевизията застрашава израелската сигурност като „опасна и смехотворна лъжа“, която излага журналистите ѝ на опасност. Тя допълни, че си запазва правото да „предприеме всякакви законни стъпки“.

Телевизията критикува военната операция на Израел в Газа, откъдето предава своевременно от началото на войната.

„Подстрекателският канал „Ал-Джазира“ ще бъде затворен в Израел“, съобщи Нетаняху в социалните мрежи след единодушно гласуване на кабинета.

Правителството съобщи в изявление, че израелският министър на комуникациите е подписал заповеди за „незабавни действия“, но поне един депутат, който подкрепил затварянето, заяви, че „Ал-Джазира“ все пак може да се опита да го блокира в съда.

Според съобщението мярката ще включва затварянето на офисите на „Ал-Джазира“ в Израел, конфискуването на оборудване на телевизията, спиране на канала от кабелните и сателитни компании и блокирането на сайтовете му. В него не се споменават дейностите на „Ал-Джазира“ в Газа.

Няма официален коментар от катарското правителство.

Преди време „Ал-Джазира“ нарече усилията на Израел да ограничи дейностите ѝ „ескалация“ и допълни в комюнике в началото на април, че това е част от поредица системни израелски атаки за заглушаване на „Ал-Джазира.

Телевизията съобщи, че израелските власти преднамерено са атакували и убили редица нейни журналисти, включително двама, убити в Газа по време на конфликта. Израел заяви, че не атакува журналисти.

Катар създаде „Ал-Джазира“ през 1996 г. и счита телевизията за начин да засили влиянието си в света.

„Ал-Джазира“ категорично осъжда този престъпен акт, който нарушава човешките права и основното право на достъп до информация“, съобщи телевизията в изявление. „Ал-Джазира“ заявява правото си да продължи да предоставя новини и информация на глобалната си аудитория“, допълни тя.

Агенцията на ООН за човешките права също критикува затварянето.

„Изразяваме съжаление относно решението на кабинета да затвори „Ал-Джазира“ в Израел“, съобщи агенцията в социалната мрежа Х. „Свободните и независими медии са от съществено значение за осигуряването на прозрачност и отчетност. Сега това важи още повече предвид строгите ограничения за предаване от Газа. Свободата на словота е ключово човешко право. Призоваваме правителството да отмени забраната“, се казва още в съобщението.

Миналия месец израелският парламент ратифицира закон, който позволява временното затваряне в Израел на чуждестранни телевизии, считани за заплаха за националната сигурност.

Законът позволява на Нетаняху и на неговия кабинет по сигурността да затварят офиси на телевизия в Израел за 45 дни, като периодът може да бъде удължаван, за да остане в сила до края на юли или до края на големите военни операции в Газа.

Катар, където се намират редица политически лидери на „Хамас“ се опитва да посредничи по сделка за примирие и освобождаване на заложници, която може да прекрати войната в Газа.

Нетаняху обаче втърди в неделя противопоставянето си на исканията на "Хамас" за края на войната в Газа в замяна на освобождаването на заложници, като заяви, че това ще задържи палестинската ислямистка групировка на власт и ще създаде заплаха за Израел. 

Нетаняху допълни, че Израел иска пауза в боевете в Газа, за да осигури освобождаването на заложници, които все още са държани от "Хамас". Смята се, че те са над 130. "Но макар Израел да показва готовност, "Хамас" остава на крайните си позиции, първата от които е искането за изтегляне на всички наши сили от ивицата Газа, прекратяване на войната и оставяне на "Хамас" на власт", каза израелският премиер. "Израел не може да направи това", категоричен е той. 

"Хамас" ще може да постигне обещанието си да извърши отново, отново и отново кланетата, изнасилванията и отвличанията си", заяви още Нетаняху. 

В Кайро ръководители на "Хамас" водят втори ден преговори за примирие с посредничеството на Египет и Катар, но не се съобщава за видим напредък, докато групировката държи на исканията за прекратяване на войната в Газа, съобщиха палестински представители.