Израелският военен министър : Или мир или напускам

Премиерът Нетаняху коментира, че планът за следвоенно управление на Газа би означавал "поражение за Израел"

Новини
12:39 - 19 Май 2024
3724
Израелският военен министър: Или мир или напускам

Министърът от военния кабинет на Израел - Бени Ганц, постави ултиматум на премиера Бенямин Нетаняху. Ганц заяви, че ще подаде оставка, ако до 3 седмици не бъде разработен и приет план за следвоенното управление на Ивицата Газа, предава БНТ.

"Ако поставите националното над личното - ние сме с вас в тази борба. Но ако изберете пътя на фанатизма и поведете нацията към пропаст, то ние ще бъдем принудени да се оттеглим от правителството", каза Ганц.

Нетаняху коментира, че планът би означавал "поражение за Израел". Междувременно се проведе пореден мащабен протест с искане за оставка на правителството и незабавно освобождаване на заложниците в Тел Авив. Стигна се до сблъсъци между демонстранти и полиция.

"Можем да се борим рамо до рамо. До 8 юни военният кабинет трябва да изработи и подпише план, с който ще доведе до изпълнението на шест стратегически цели от национално значение. Да се върнат у дома заложниците, да се прекрати дейността на Хамас, да се демилитаризира Газа и да се гарантира, че Израел е отговорен за сигурността в Ивицата.

Освен това да се сформира американска, европейска, арабска и палестинска администрация, които цивилизовано ще управляват Ивицата и ще положат основите за бъдещо алтернативно управление, което не е нито Хамас, нито Абас", заяви Бени Ганц, министър във военния кабинет на Израел.