Изригване на Етна затвори летище Катания

Тежък облак пепел възпрепятства самолетите да летят

Новини
19:44 - 21 Май 2023
4276
Изригване на Етна затвори летище Катания

Затвориха летище Катания заради изригване на вулкана Етна. Изхвърлянето на дим и пепел при ново изригване в неделя доведе до затварянето на близкото летище в Сицилия, съобщи БГНЕС, позовавайки се на италианския вестник „Република“.

"Поради активността на Етна и голямото количество вулканична пепел по повърхността на летището, полетните операции са преустановени до възстановяване на условията за безопасност", се казва в изявление от летищните власти в Катания.

От ранните часове на неделя в региона се чуваха силни трясъци, съобщиха от Нациналния институт по геофизика и вулканология.

Но тежкият облак около върха на вулкана не позволяваше да се видят изригванията, съобщиха от Националния институт по геофизика и вулканология. С височина 3324 метра Етна е най-високият действащ вулкан в Европа и през последните 500 000 години е изригвал често.

През миналата година около 10 милиона пътници са преминали през международното летище в Катания, което обслужва източната част на Сицилия, една от най-популярните туристически дестинации в Италия.