Изслушване в Комисията по отбрана за плановете за допълнителни инвестиции за Ф-16

Новини
09:12 - 17 Януари 2024
1319
Изслушване в Комисията по отбрана за плановете за допълнителни инвестиции за Ф-16

Парламентарната комисия по отбрана ще изслуша три ресорни министерства за плановете им да имат допълнителни инвестиции по проекта за самолетите Ф-16.

Въпросът за индустриалното сътрудничество по проекта за Ф-16 стоят предишния парламент, когато депутатите констатираха, че още с договора за първите 8 самолета индустриалното сътрудничество стои неразвито. В края на 2022 г. стана ясно, че страната ни е платила по първия договор значителна сума за трансфер на технологии и индустриално сътрудничество, което още не е факт.

Вероятно става въпрос за технологичен център за Ф-16. Депутатите посочиха тогава, че спорът кое министерство да води индустриалното сътрудничество, е "изяло времето". Отговорностите за него се делят между министерствата на отбраната, на икономиката и на иновациите.

Последното известно беше, че по договора за вторите 8 самолета България не е поискала индустриално сътрудничество, за да не се оскъпява самия проект.

Министерството на отбраната оценяване индустриалното сътрудничество за Ф-16 като "твърде скромно". Заявките към момента са поддръжката на Ф-16 да е изцяло в България в завода "Авионамс", има и планове за дронове.

Комисията по отбрана ще изслуша и министъра на отбраната Тодор Тагарев. След посещението му в Съединените щати стана ясно, че за нуждите на НАТО ще е нужна инфраструктура за 6 милиарда евро в България. Вървят и преговори за това как да се усъвършенстват системите за противовъздушна отбрана. Комисията вече одобри Министерският съвет да преговаря за разполагане на противовъздушни и брегови противокорабни ракетни комплекси на държави от НАТО у нас.