Изслушванията на кандидатите за комисари на ЕК ще се състоят от 4 до 12 ноември

Новини
21:23 - 02 Октомври 2024
1431
Изслушванията на кандидатите за комисари на ЕК ще се състоят от 4 до 12 ноември

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола обяви в социалната мрежа Х , че изслушвания по кандидатурите на комисари за новата Европейска комисия ще се състоят през ноември.

По думите й изслушванията на кандидатите за еврокомисари ще се проведат от 4 до 12 ноември.

"Получили мандат от европейските граждани, евродепутатите ще задават въпроси, ще оценяват, ще проверяват и ще гласуват“, каза Мецола.

Предния ден подходящите дати за изслушванията бяха одобрени от ръководителите на комисиите на Европейския парламент.

Поради графика на изслушванията новата Европейска комисия ще започне работа чак в началото на декември. И ако Европейският парламент отхвърли няколко номинации за комисари, този срок ще бъде удължен до януари.

На сесия на Европейския парламент Урсула фон дер Лайен предложи структурата и състава на изпълнителния орган на ЕС от кандидати, предложени от правителствата на страните членки на 17 септември.

По-рано стана известно, че Фон дер Лайен е оказала натиск върху Европейския парламент да премести изслушванията за бъдещи комисари за октомври, по-рано от планираното, за да може следващият състав на Европейската комисия да започне работа на 1 ноември. Тази стъпка е била с цел ЕК да започне работа с нов състав преди президентските избори в САЩ.