Изслушват Мария Габриел, говори на български

След представянето си тя продължи на френски

Новини
19:53 - 30 Септември 2019
3062
Изслушват Мария Габриел, говори на български

Европейският парламент проверява познанията и компетентността на Мария Габриел за новия й ресор “Иновации и младеж”.

Това започна в 19:30 българско време. След изясняване на процедурата Мария Габриел взе думата и благодари на колегите си за работата в предишния й ресор - Дигитализация. Габриел говори на български. След представянето си тя продължи на френски. 

Депутатите в Брюксел вече препитаха кандидатите на Словакия и Ирландия. Така започна процедурата за проверка на бъдещата еврокомисия.

Тази процедура започна с фалстарт, след като кандидатите на Румъния и Унгария бяха отхвърлени. Двете ресорни комисии в рамките на 3 часа ще препитват Мария Габриел, за да решат дали е на висотата на възложената й задача. Тя ще има по три минути право на отговор на 25 въпроса. Процедура, през която тя мина и при проверката за дигиталния портфейл.

Въпросите към Мария Габриел са насочени към очакванията за разгръщане на бъдещата ѝ сфера на работа. “Да се фокусираме към възможностите български учени и младежи да станат конкурентноспособни в надпреварата със САЩ и Китай. Тя показа, че води нещата до края и съм сигурна, че ще се справи”, каза българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел.

“Надявам се Габриел, която познава проблемите на българската наука и образование да стори необходимото като комисар, за да спре паническо евакуиране на младите от България. Има повече български студенти в чужбина, отколкото у нас. Г-жа Габриел трябва да намери механизмите и да убеди собственото си правителство и премиер и съпартийците си, че бъдещето не минава през асфалтовите магистрали, а през магистралите на знанието", каза още евродепутатът от БСП/ПЕС Иво Христов.

Безпредцедентно в историята на ЕК двама комисари бяха отхвърлени още преди да бъдат подложени на проверка заради конфликт на интереси. Резултатът - скарани членове на правната комисия, мерене на сили на отделните партии, а пък отхвърлените кандидати не се отказват. “Двамата комисари бяха отхвърлени по скандален начин, защото очевиден конфликт на интереси няма. Конфликтът на интереси, както го разбират колегите е несъгласието им с политическите пристрастия на комисарите. Те това наричат конфликт на интереси”, заяви евродепутатът и кандидат за кмет на София Ангел Джамбазки.

Унгарският кандидат смятал да съди парламента, а румънката твърди че обвинението срещу нея е за неща, узаконени в страната й. Оценката за представянето на Мария Габриел ще научим в рамките на 24 часа, а за отхвърлените кандидати остава да гадаем.