Изстрел в крака: САЩ ограничават износа на втечнен газ

Вашингтон поставят на дълга пауза своята вътрешна LNG индустрия

Новини
15:55 - 30 Януари 2024
2780
Изстрел в крака: САЩ ограничават износа на втечнен газ

Решението на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън да спре издаването на разрешителни за реализиране на нови проекти за износ на втечнен природен газ (LNG) е равносилно на изстрел в крака за сегашните американски власти.

Това мнение изрази директорът на американската инвестиционна компания Navigator Principal Investors Кайл Шостак.

„Решението на администрацията на Байдън да предоговори проекти за износ на LNG на практика се равнява на прострелване в крака и противоречи на основните принципи на външната политика на настоящата администрация“, каза той.

САЩ с решението си „всъщност поставят на дълга пауза своята вътрешна LNG индустрия, която

за по-малко от осем години от съществуването си се превърна в световен лидер в износа“.

Според експерта с подобна стъпка властите застрашават националната сигурност на страната. „Въпреки незабавната подкрепа на решението от еколозите, администрацията на САЩ е изправена пред дълги процедури с LNG сектора и онази част от американския бизнес и политически елит, които ще считат, че това решение не само административно ограничава свободата на предприемачеството,

но също така оставя своите съюзници на произвола на съдбата – европейци, които пожертваха руските доставки,

тоест всъщност представлява заплаха за националната сигурност на страната“, смята Шостак.

Американският инвеститор смята, че Европа, която сега се намира в много уязвима позиция, ще трябва да помисли за алтернатива на американския газ. „Тази ситуация създава нов прозорец на възможност за други големи играчи на пазара на LNG, предимно Катар и Русия, чиито обеми сега ще заменят американските или директно в случая с Катар, или косвено в случая с Русия - чрез верига от търговци посредници”, отбеляза той.

Решението на американските власти

Миналата седмица Байдън нареди замразяване на одобренията за нови договори за износ на LNG от страната. Както обясни агенция Reuters, тази стъпка може да доведе до забавяне на инвестиционните решения за изграждането на нови съоръжения за производство на LNG.

Глобалният износ на LNG е нараснал само с 2% през 2023 г., най-ниското ниво от 2014 г.,

без да се брои изключителният спад през 2020 г., съобщи Международната агенция по енергетика през януари. До края на 2024 г. се очаква растежът да бъде 3,5%. В същото време миналата година САЩ за първи път станаха основният световен износител на LNG (116 милиарда кубически метра), изпреварвайки Австралия и Катар (по 106 милиарда кубически метра). Заедно тези три страни осигуряват около 60% от световните доставки на втечнен природен газ.