Изтеглят скандалната книга на Теллалов

МОН я изхвърля от инициативата „Разказвачът на приказки“

Новини
15:45 - 18 Април 2023
2818
Изтеглят скандалната книга на Теллалов

Министерството на образованието и науката не одобрява и не е одобрявало включването на произведения в инициативата „Разказвачът на приказки“. Инициативата е подкрепена принципно с писмо, изпратено през 2020 г. В него изрично е посочено, че отговорността за подбора на автори и текстове е на организаторите на националната инициатива за насърчаване на четенето. Това се посочва в позиция на ведомството.

Писмото от МОН е изпратено до РУО с указания за спазване на противоепидемичните мерки по време на пандемията от COVID-19 при провеждането на четенията.

Самата инициатива е предложена на МОН от партньорска организация (Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“). Тя е подкрепена като изпълнение на приетата от МС Национална стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността (2014 – 2020) , която извежда политиките за четене като ключови за повишаване на грамотността на нацията.

Въпреки че дейностите по Стратегията са приключили, някои от инициативите продължават да се реализират като добри практики и след това.

Организаторите обаче не са търсили подкрепа от МОН, нито са представяли списък с избрани автори и произведения, които възнамеряват да четат в училища, както е станало, когато са представили инициативата си през учебната 2021-2022 г.

След проведен разговор с организаторите на "Разказвачът на приказки" книгата на Николай Теллалов ще бъде изтеглена от инициативата, се посочва в становището на МОН.

Припомняме, че през последните дни духовете разбуни произведението на Теллалов „Да пробудиш драконче“.

Политическа реакция дойде от лидера на БСП Корнелия Нинова, която побърза да обвини „висши чиновници“ от МОН за скандала.