Изтича крайният срок за регистрацията на застъпници за вота утре

Тяхната функция е да подпомагат и представляват интересите на кандидатите в кандидатските листи на партиите, коалициите и инициативните комитети пред държавните и местните органи и СИК

Новини
10:34 - 26 Октомври 2024
1301
Изтича крайният срок за регистрацията на застъпници за вота утре

В 17:00 ч. днес изтича срокът, в който партиите, коалициите и инициативните комитети подават в районните избирателни комисии (РИК) заявление за регистрация на застъпниците на кандидатските листи. Това сочи информация в хронограмата на Централната избирателна комисия (ЦИК) за изборите за народни представители в неделя.

Застъпниците подпомагат и представляват интересите на кандидатите в кандидатските листи на партиите, коалициите и инициативните комитети пред държавните и местните органи, обществените организации и избирателните комисии, се посочва в решение на ЦИК от края на септември.

Съгласно него, застъпник може да бъде лице, което е навършило 18 години, не е поставено под запрещение, не изтърпява наказание лишаване от свобода и не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер.

Едно лице може да бъде застъпник само на една кандидатска листа. Застъпниците не са обвързани с конкретна избирателна секция. В изборния ден в изборното помещение не може да присъстват едновременно двама или повече застъпници на една кандидатска листа. От една и съща партия, коалиция или инициативен комитет в изборното помещение може да присъства само застъпник или представител, пише още в решението на ЦИК.

В него се уточнява също, че общият брой на застъпниците на всяка кандидатска листа на партия, коалиция или инициативен комитет в страната не може да надвишава броя на избирателните секции в съответния изборен район, а извън нея – броя на избирателните секции в чужбина.

Съгласно хронограмата РИК регистрира до изборния ден застъпниците на кандидатските листи и им издава удостоверения.

Регистрацията на застъпниците на кандидатските листи извън страната се извършва от ЦИК, а срокът за подаване на заявление е до 12:00 ч. днес.