Източник на Lupa.bg в кабинета: ЕкоНона се завръща

Размяна на квотите в "голямата" коалиция може да коства стола на Петя Аврамова

Политика
23:40 - 10 Януари 2020
8343
Източник на Lupa.bg в кабинета: ЕкоНона се завръща

Екоминистърът от първия кабинет на Бойко Борисов Нона Караджова може да смени подалия оставка днес Нено Димов, научи ексклузивно Lupa.bg.

Караджова бе шеф на ведомството от 2009 до края на първото правителство на Борисов, като е сочена за едни от основните експерти в страната и във водния сектор. Караджова бе водеща преговорите по главата за околна среда при присъединяването на България към ЕС.

В последните седмици тя следи изкъсо ситуацията с водната криза в Перник и не спира да дава експертни становища и прогнози за развоя й. Тя неколкократно повтори в медиите, че моделът на управление на водния сектор у нас е тотално сбъркан и че новият закон за ВиК сектора, който вече се готви, трябва задължително да съдържа текстове за превенция на подобни кризи като тази в Перник. Караджова настоява и за планове в цялата страна за реакция при аварийни ситуации. 

По информация на Lupa.bg ВМРО ще иска да запази квотата си в кабинета, но при настояване на ГЕРБ да върне Нона Караджова в правителството, ще се наложи рокада. Нашите източници разкриват, че не е изключена промяна на коалиционното споразумение така, че патриотите да получат друго министерско кресло и вече неофициално се обсъждало освобождаването на регионалната шефка Петя Аврамова. Тъкмо нейното място можело да заеме представител на националистите при промяна на договора в т.нар. "голяма коалиция".